Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Foto: Foter.com / Christian Schnettelker

Odvolání vůči povolení: cca 4 měsíce

Účastníci řízení k povolení stavby studny, kterým se konečné rozhodnutí vodoprávního úřadu nezamlouvá, se vůči němu mohou odvolat na kraj, a to do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

Lhůta pro samotné vyřízení odvolání pak činí opět maximálně tři měsíce. Počítá se ale až ode dne předání věci odvolacímu úřadu. "Přičemž odvolacímu orgánu předá prvoinstanční orgán, ke kterému se podává odvolání, do 30 dnů ode dne doručení odvolání," doplňuje advokát Horáček.

  • Počet odvolání přitom rok od roku stoupá, shodují se krajské úřady oslovené on-line deníkem Aktuálně.cz, které mají jejich vyřízení na starost.

"Je to způsobeno velkým množstvím prováděných průzkumných vrtů za účelem vybudování studní a i zvýšeným zájmem o budování studní. Zvýšený počet těchto žádostí je způsoben zejména záměrem se osamostatnit od dodávky pitné vody z veřejných vodovodů a zejména dopadem nedostatku vody v některých malých obcích," potvrzuje trend Monika Brindzákova z tiskového oddělení Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

"Počet odvolání pak přímo koresponduje s narůstající obavou sousedů nad ztrátou vody ve stávajících studních," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy