Hamé začne vyrábět majonézy, koupilo slovenského výrobce

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
9. 10. 2014 10:30
Prešovská továrna DOMA se stala desátým výrobním závodem Hamé, prvním na Slovensku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Hamé

Praha - Potravinářská firma Hamé se sídlem v moravských Kunovicích koupila jednoho z největších slovenských výrobců majonéz a dressingů, společnost DOMA. Rozšířila tak portfolio svých potravinářských výrobků o úplně nový segment.

Prešovská továrna DOMA, jejíž roční obrat představuje asi pět milionů eur (v přepočtu 137,4 milionu korun), se tak stala desátým výrobním závodem Hamé a prvním na Slovensku.

Finanční výši akvizice nechtěli představitelé ani jedné ze zúčastněných stran sdělit.

Výroba zůstane v Prešově

„Výrobky tradiční slovenské firmy DOMA vhodně doplní a rozšíří portfolio Hamé a umožní nám lépe bojovat s mezinárodní konkurencí,“ říká generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Majonéza od slovenské firmy DOMA.
Majonéza od slovenské firmy DOMA. | Foto: Hamé

Podle něj firma nebude přesouvat výrobu majonéz, studených omáček a dressingů do České republiky. Značka DOMA se zhruba 50 zaměstnanci zůstane v Prešově.

Slovenský trh je ostatně po České republice nejvýznamnějším odbytištěm Hamé. Své výrobky zde prodává od počátku 90. let. Obrat Hamé na Slovensku vzrostl za posledních deset let asi třicetkrát.

Třetí zahraniční závod

Zatím poslední akvizicí, kterou Hamé oznámilo na konci srpna, byla koupě rumunské firmy La Grande Famiglia obchodující se sortimentem mořských plodů, hořčice, džemů a rajčat. Tím se obrat Hamé zvýšil o čtyři miliony eur.

Mezi historicky největší akvizice firmy vůbec patřilo v roce 1999 převzetí konkurenční společnosti Otma. O dva roky později Hamé převzalo také značku Pastýřka, v roce 2002 se ke skupině přidala i firma Znojmia. Všechny převzaté podniky firmě ročně generují obrat 187 milionů eur, tedy v přepočtu více než pět miliard korun.

Kromě svých sedmi závodů v České republice vyrábí Hamé i v Rusku a v Rumunsku. Společnost DOMA se tak stává třetím zahraničním závodem Hamé a celkově desátým.

Do Afriky nebo Asie

Firma se nyní rozhlíží po dalších oblastech, kde by mohla uspět se svými produkty. "Hledáme nová odbytiště, kde bychom mohli uplatnit naše produkty, ať již mluvíme o afrických státech, Asii, nebo Arábii," prozradil již dříve ředitel Hamé.

Tržby celé skupiny Hamé na všech trzích vzrostly v prvním pololetí roku 2014 meziročně o sedm procent na 2,546 miliardy korun. Pomohl meziroční růst odbytu nejen v Česku a na Slovensku, ale také na dalších klíčových trzích. Tržby Hamé v prvním pololetí meziročně rostly o 19 procent v Rumunsku, o 16 procent na Ukrajině, o 11 procent v Rusku, v Maďarsku pak o osm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy