Důvěra v českou ekonomiku v červenci poprvé po roce klesla

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 7. 2014 10:15
Dále rostla důvěra spotřebitelů, klesla ale důvěra firem.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Celková důvěra v českou ekonomiku v červenci poprvé po roce klesla. Její souhrnný ukazatel se proti červnu snížil o 0,7 bodu na 7,6 bodu. Dále rostla důvěra spotřebitelů, klesla ale důvěra firem.

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v obchodě a mírně také ve stavebnictví, kde ale ukazatel důvěry nadále zůstává hluboko v záporných hodnotách. V průmyslu a v oboru služeb se důvěra snížila. Informoval o tom Český statistický úřad.

Ve srovnání s loňským červencem ukazatele důvěry vzrostly u lidí i firem ze všech oborů.

"Vývoj nálady v ekonomice naznačuje její dobrou kondici, i když asi nelze znovu očekávat tak silný výsledek jako v úvodu roku. Bariérou pro další růst nálady i HDP zůstává poptávka, která se jen pozvolna dostává do kondice," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zveřejněná čísla podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška pak naznačují, že se na průmysl nelze spoléhat jako na výrazného tahouna české ekonomiky. "Průmysl zřejmě bude nadále vykazovat meziroční růsty, které ovšem po sezonním očištění stěží přesáhnou pět procent. Takový stav je konzistentní s tím, co je vidět v eurozóně," uvedl.

Lidé se méně bojí růstu nezaměstnanosti

Ukazatel důvěry podnikatelů se v červenci meziměsíčně snížil o jeden bod na 10,1 bodu. Naopak ukazatel spotřebitelské důvěry stoupl o půl bodu, zůstává ale pod nulou na minus 2,3 bodu. Mezi lidmi se pro příští rok mírně zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Klesly ale obavy z nárůstu nezaměstnanosti. V porovnání s červnem se po setrvalejším poklesu v minulých měsících zvýšily obavy spotřebitelů z růstu cen.

V průmyslu se důvěra podnikatelů proti červnu snížila o 1,3 bodu na dva body. Firmy méně pozitivně hodnotí poptávku, pro příští tři měsíce neočekávají změnu tempa výroby, předpokládají ale mírný pokles zaměstnanosti. "Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců se oproti červnu snížila," uvedl ČSÚ. Důvodem je podle Dufka nejspíš fakt, že je jen velmi obtížné udržet silné tempo růstu, kterého průmysl dosahoval v první polovině roku. "Zvláště obtížné je to, když se poptávka stále ještě dostatečně nezotavila," upozornil.

Ukazatel důvěry stavebních firem stoupl o půl bodu na minus 36,5 bodu. Podniky ale předpokládají, že v příštích třech měsících ve stavebnictví klesne tempo činnosti. Důvěra obchodníků v červenci vzrostla o 1,6 bodu na 15,3 bodu, v příštích třech měsících očekávají zlepšení ekonomické situace. V oboru služeb se ukazatel důvěry snížil o 1,3 bodu na 27,7 bodu, firmy v oboru hodnotí jako mírně horší ekonomickou situaci i poptávku.

 

Právě se děje

Další zprávy