Aerosalon ukázal trendy v letectví: Na palubách bude nižší tlak, obří dolet změní trh

Michael Bouška Reuters Michael Bouška, Reuters
19. 6. 2019 9:52
Na právě probíhajícím leteckém veletrhu v Paříži se každoročně představují novinky, které napoví, jak bude vypadat letecký byznys v příštích letech. Evropský výrobce letadel Airbus ukázal své nové letadlo. To vychází z menšího typu A321, ale zároveň dokáže doletět bez problému i za oceán. Očekává se, že by mohlo změnit standardy cestování a globálně propojit i menší města. Jeho americký rival Boeing nové letadlo neukázal, naopak se omluvil za problémy s letadly 737 MAX. Získal na ně však první novou objednávku po zákazu provozu. Podívejte se na největší zajímavosti z veletrhu.
Dolet letounu A321xlr činí 8704 kilometrů. Tmavá část této mapy ukazuje, kam až by se s ním teoreticky dalo cestovat z Prahy.
Dolet letounu A321xlr činí 8704 kilometrů. Tmavá část této mapy ukazuje, kam až by se s ním teoreticky dalo cestovat z Prahy. | Foto: Aktuálně.cz

Z Prahy do celého světa

Evropský výrobce letadel Airbus předběhl svého konkurenta Boeing a představil malé letadlo s obrovským doletem. Nový typ A321XLR doletí na jedno natankování až 8700 kilometrů. Bez problému by tak zvládl let z Prahy na východní pobřeží USA bez mezipřistání.

  • Na snímku nahoře se podívejte na mapu doletu nového letadla, pokud by startovalo z Prahy. Dolet je vykreslen tmavší barvou.

Na dálkové lety museli dopravci v minulosti nasadit kvůli doletu větší letadla.

Otevřít dálkové linky tak bylo možné jen na trasách, kde létal dostatečný počet cestujících, kteří je naplnili. Nová letadla umožní zavést linky i mimo velká letiště typu Frankfurt nebo Londýn. Pro Prahu mohou tato letadla znamenat naději na nové dálkové linky.

 

Právě se děje

Další zprávy