Lidé se v pandemii naučili chodit do laboratoří napřímo. Testují si celiakii i játra

Ekonomika Ekonomika, Filip Magalhães - za podpory: EUC logo
1. 12. 2021 7:58
Aspoň jednu pozitivní věc onemocnění covid-19 přineslo. Lidé se kvůli němu začali více starat o své zdraví. Sami teď u laboratoří poptávají různá vyšetření, aniž by je na ně poslal lékař. Pacient si v takovém případě musí ale vše zaplatit z vlastní kapsy, u pojišťovny nepochodí. Může si nechat vyšetřit třeba játra, kardiovaskulární systém nebo zjistit, zda má protilátky na klíšťovou encefalitidu.
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC | Foto: Matej Slávik

Laboratorní vyšetření v pandemii

V pandemii mají lidé o laboratorní vyšetření zvýšený zájem, jak potvrzují laboranti. Zákazníci si podle nich více uvědomují důležitost zdraví a chtějí o něj pečovat. Tento zlom ale nastal až později, na počátku pandemie šlo naopak všechno ostatní kvůli koronaviru stranou. 

"Když přišel covid, všechno šlo tak trochu do ústraní. Teď se ale zájem lidí vrací. Lidé se 'díky' koronaviru naučili starat o své zdraví a už také více využívají možnosti zaplatit si nějaký laboratorní test nebo preventivní balíček. Dřív to tak nebylo. Lidé si mysleli si, že laboratoř je určená pouze pro doktory," uvedla Thomas Cílková. 

 

Právě se děje

Další zprávy