Cílová stanice bankrot? Řecko míří od záchrany k záchraně

Pavla Adamcová Jiří Hovorka Pavla Adamcová, Jiří Hovorka
4. 6. 2015 16:00
Řecká vláda už čtyři měsíce jedná s věřiteli o reformách, které musí zavést. Proč to tak dlouho trvá a co lze dál čekat? Online deník Aktuálně.cz odpovídá.

5. Proč tedy věřitelé Řecku ustupují a drží ho v eurozóně?

Řecký premiér Alexis Tsipras před schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
Řecký premiér Alexis Tsipras před schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. | Foto: Reuters

Věřitelé si přejí, aby Řecko setrvalo ve strukturách jednotné Evropy hlavně z politických důvodů. "Odchod Řecka z eurozóny, a případně i z Evropské unie, by nahlodal celý současný koncept evropské integrace a stal se z hlediska Bruselu nebezpečným precedentem v rukou kritiků jednotící se Evropy, kteří by jej potenciálně využili k dalšímu štěpení eurozóny či Evropské unie," vysvětluje ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Pokud by Řecko opustilo struktury jednotné Evropy, stalo by se podle něj z geostrategického hlediska "neřízenou střelou". "Nálad v tamní společnosti by mohly využít země typu Ruska nebo Číny, které by se pokusily s Řeckem uzavřít nějakou formu aliance, čímž by si vlastně zajistily přímý přístup ke Středozemnímu moři. Tohoto vyústění se zjevně obávají Spojené státy, které poslední dobou stupňují svůj tlak na to, aby věřitelé s Řeckem dosáhli kompromisu," vysvětluje Kovanda.

 

Právě se děje

Další zprávy