Propad čínských akcií táhne dolů burzy po celém světě

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 24. 8. 2015 16:11
Indexy akciových trhů padají po dalším propadu v Číně po celém světě a dotýkají se minimálních hodnot za několik let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Šanghaj/Tokio - Obavy ze zpomaleného růstu čínské ekonomiky dnes srážejí světové trhy. Čínské akcie zahájily nový týden těžkým propadem a jejich hlavní indexy ztratily přes osm procent, nejvíce za osm a půl roku. Akciové burzy padaly v celé Asii a navázaly na páteční globální výprodej, vyvolaný nepříznivými údaji z čínské ekonomiky.

Investory zklamalo, že Peking o víkendu ani přes silný pokles na burzách neoznámil žádná nová opatření na podporu trhu.

A vlna pesimismu se přehoupla i na ostatní světové trhy. Akcie ve Spojených státech po zahájení obchodování prudce klesají a například index Dow Jones se poprvé od února 2014 propadl pod hranici 16 000 bodů. Obchodníci prodávají hlavně akcie ropných firem a dalších prodejců komodit, napsala agentura Reuters. Padají i evropské indexy, například německý DAX ztrácí více jak pět procent, pražský index PX odepisuje také skoro pět procent.

"Další těžký výprodej v Asii znovu šíří na finančních trzích strach," řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam z makléřské firmy OANDA.

Index šanghajské akciové burzy SCI v závěru klesl o 8,5 procenta na 3209,91 bodu a zažil nejhlubší jednodenní ztrátu od února 2007. Přišel tím už o všechny letošní vysoké zisky a z červnového maxima z 12. června ztrácí 38 procent. V pátek oslabil o 4,3 procenta a za celý minulý týden odepsal 11,5 procenta.

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, dnes oslabil o 8,8 procenta. Po poklesu o 12 procent za minulý týden ztrácí proti počátku roku přes sedm procent.

Propad dopadá na běžné Číňany

Minulý týden světové burzy zažily nejhorší týden v tomto roce a širší index Wall Street ztratil 5,8 procenta, nejvíce od září 2011. Globální výprodej spustila zpráva o prohlubujícím se poklesu aktivity v čínském průmyslu, která prohloubila obavy z dalšího zpomalování růstu druhé největší světové ekonomiky.

"Investoři zaujali vůči akciovým trhům postoj 'bezpečnost především', což je pochopitelné vzhledem k potenciálu nestability plynoucímu z odlivu kapitálu z rozvíjejících se ekonomik," uvedl podle agentury AP Ric Spooner z firmy CMC Markets.

Peking po vysokých ztrátách z minulého týdne o víkendu proti výprodeji na trhu nijak významně nezasáhl. Mnozí investoři čekali, že centrální banka například sníží povinné minimální rezervy komerčních bank, aby uvolnila dodatečné peníze pro nákupy akcií a úvěry do ochabujícího průmyslu. Peking pouze oficiálně povolil penzijním fondům nakupovat akcie, což signalizoval už dřív.

Propad akcií dopadá tíživě zejména na drobné domácí investory, kteří začali s masovými nákupy akcií až letos ve snaze připojit se k dlouhému vzestupu. Hrozící odvrat běžných Číňanů od akciového trhu ohrožuje plány komunistického vedení využít trhu k podpoře ekonomických reforem.

"Je to jako konec světa," řekl agentuře AP 25letý specialista na sociální média Pchan Čchung, který do akcií investoval v dubnu.

Padají akcie v Evropě i měny

Pád čínských akcií se promítl do silných ztrát na ostatních asijských burzách. Analytici už mluví o nákaze, která se podobá tomu, co Asie zažila za své finanční krize v letech 1997 až 1998.

Hlavní index burzy v Tokiu Nikkei 225 klesl o 4,6 procenta a utrpěl nejhlubší jednodenní ztrátu za více než dva roky. Burza v Soulu ztratila 2,5 procenta, nejvíce za více než tři roky.

Hongkongský Hang Seng oslabuje o více než čtyři procenta, tchajwanská burza skončila poklesem o téměř pět procent. Index australského trhu odepsal přes čtyři procenta a zaznamenal nejhlubší ztrátu od počátku roku 2009.

Pod vlivem dalšího propadu na čínských burzách zahájily dnes prudkým poklesem i evropské akciové trhy. Západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování poklesem o 3,6 procenta a je na minimu za sedm měsíců.

Vedle akciových burz zasahuje odliv kapitálu i měny v regionu. Čínský jüan, jehož kurz centrální banka předminulý týden nečekaně devalvovala, zůstává pod tlakem, i když jeho oficiální kurz Peking dnes mírně zvýšil. Padají kurzy malajsijského ringgitu, indické a indonéské rupie.

Pokračuje také pokles cen komodit v čele s ropou, což je trh, který v poslední době sráží zejména ochabování čínské poptávky.

 

Právě se děje

Další zprávy