Čína bouchla do stolu a akcie otočily. Zatím prudce rostou

Petr Kain
9. 7. 2015 12:00
Tvrdá regulační opatření prozatím zastavila propad čínských akcií. Ty ve čtvrtek v Šanghaji posílily nejvíce za posledních šest let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking/Šanghaj - Čínský akciový trh připomíná v posledních dnech horskou dráhu. Po masivních výprodejích, které vymazaly z čínské burzy za pár týdnů okolo čtyř bilionů dolarů, začali ve čtvrtek čínští investoři opět nakupovat. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite posílil takřka o šest procent, větší jednodenní nárůst zaznamenal naposledy před více než šesti lety.

"Na trhu jsou dnes vidět určité pozitivní signály," uvedl analytik Tu Čchang-čchun z makléřské společnosti Northeast Securities. "Zdaleka to však neznamená vítězství pro zachránce trhu, protože s více než polovinou akcií se neobchoduje," dodal.

Přetahovaná o akcie

S tím, že situace není zdaleka zklidněna, souhlasí i další ekonomové. "Trh panikaří a vláda se jej snaží zachránit. Je to konflikt mezi dvěma silami a my si stále nejsme jisti tím, která bude silnější,“ uvedl pro britský list The Guardian hlavní analytik společnosti Cinda Securities Čchen Ťia-che.

Čtvrteční oživení na čínské burze přivodila drastická regulační opatření. Čínská komise pro regulaci cenných papírů ve středu zakázala všem akcionářům s více než pětiprocentním podílem v některé z firem, aby v příštích šesti měsících prodávali akcie. Šlo o poslední a zatím nejradikálnější krok, kterým se čínská vláda a regulátoři snažili zastavit panické výprodeje. V posledním týdnu se Peking neúspěšně snažil zastavit pád akcií například zákazem vstupu nových firem na burzu, nebo tím, že přiměl brokerské firmy investovat do akcií na šanghajské burze 120 miliard juanů. Řada státních společností začala rovněž nakupovat vlastní akcie, podle čínských médií se k tomuto kroku zatím zavázaly takřka tři stovky firem.

Pokud by ani dosud nastavená opatření nevedla v příštích dnech ke stabilizaci trhu, řada obchodníků očekává, že vláda přistoupí ještě k radikálnějším tahům. Důvodem je jednak obava, že propad cen akcií se promítne i do reálné ekonomiky, která již tak v současné době zpomaluje. Loni například hrubý domácí produkt Číny stoupl "jen" o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let.

Strach z dopadu na ekonomiku

Akciový trh je přitom pro čínské společnosti jedním z nejdůležitějších zdrojů financování. Znepokojení ohledně vývoje na čínských burzách vyjádřila i vláda Spojených států. "Existují reálné obavy ohledně toho, jaký to bude mít vliv na dlouhodobý hospodářský růst v Číně," řekl americký ministr financí Jack Lew.

A pak je tu ještě jeden důvod proč chce Peking co nejrychlejší uklidnění na trzích – podle některých ekonomů by totiž další propady mohly ohrozit sociální stabilitu ve společnosti.

Největší obětí propadu čínské burzy jsou totiž jednoznačně drobní akcionáři. Na rozdíl od ostatních burz, kde hrají hlavní roli velcí investoři, v Číně je to naopak. Drobní investoři tvoří 80 procent všech hráčů na tamních trzích.

Jejich počet navíc významně stoupl poté, co čínský regulátor uvolnil pravidla pro obchodování na úvěr. Miliony Číňanů se tehdy zadlužily, aby mohly investovat do akcií. Každý týden se v zemi zakládalo zhruba 4,5 milionu nových akciových účtů. „Znám lidi, co prodali své domy, aby mohli nakoupit akcie. Teď jsou v koncích,“ řekl CNN jeden z mužů před šanghajskou burzou. Pro Peking tak může být propad čínské burzy i politickou hrozbou. Jak řekl CNBC profesor ekonomie na pekingské univerzitě Christopher Balding, čínská vláda se "obává protestů v ulicích".

 

Právě se děje

Další zprávy