Zisky mediálního domu Mafra se propadají

Ekonomika Ekonomika
29. 8. 2012 10:28
Pokles tržeb zisků trvá nepřetržitě již šest let, napsal ekonomický server motejlek.com
Klíčovým titulem Mafry je deník Mladá fronta Dnes
Klíčovým titulem Mafry je deník Mladá fronta Dnes | Foto: Jan Langer

Praha - Možná už letos čeká mediální dům Mafra pád do červených čísel. Na výrazný pokles tržeb i zisků, který trvá již šestým rokem, upozorňuje server Motejlek.com.

Meziročně se Mafře propadly tržby o téměř 150 milionů a zásadně klesl zisk po zdanění - ze 130 v roce 2010 na 89 milionů korun v loňském roce. Ještě v roce 2005 měla přitom společnost Mafra čistý zisk skoro 400 milionů korun.

Sestupný trend v hospodaření začal již v roce 2006, připomíná  server. Navíc se tempo pádu zvyšuje.

Počet zaměstnanců se zřejmě sníží

Od té doby se firmě každým rokem snižuje zisk. V posledních letech se tempo pádu zvyšuje. Loni šlo o téměř 32 procent.

Klíčovými generátory peněz Mafry jsou deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, tiskárny v Praze a Olomouci, portály iDNES.cz a lidovky.cz.

Motejlek.com ve svém článku tvrdí, že pod největším tlakem je především Mladá fronta DNES.
 
Mafra na konci roku 2011 zaměstnávala 1075 lidí. Tento počet se podle Motejlka bude nevyhnutelně snižovat. Přesto zřejmě již letos čeká společnost Mafra pád do červených čísel, připomíná server.

Samotná MAFRA uvádí ve své výroční zprávě, že v roce 2012 se bude snažit svoji pozici upevňovat - především na čtenářském a reklamním trhu v Česku.

"K tomu by měly přispět další investice do nových produktů," stojí ve zprávě. Do čeho přesně chce MAFRA tedy peníze vložit, nyní redakce Aktuálně.cz u mluvčího skupiny zjišťuje.

 

Právě se děje

Další zprávy