Velká poštovní loupež končí potvrzenými tresty

Tomáš Fránek
2. 7. 2008 12:10
Podvodníci rozeslali na pět set falešných poukázek
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Případ, který v Česku nemá obdoby, končí - sedm lidí z devětadvacetičlenné skupiny, kteří se podíleli na velké poštovní loupeži pomocí falešných poukázek, neuspělo s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Ten jim potvrdil nepodmíněné tresty.

Jde o jeden z největších kriminálních případů z poloviny devadesátých let. Princip podvodu spočíval v padělání složenek, kterými se přes poštu posílají peníze.

Až čtvrt milionu korun

Podvodníci rozeslali na pět set falešných poukázek. Poukázky byly na částky od 100 000 do milionu korun.

A muži okradli Českou poštu o dvaačtyřicet milionů korun, a kdyby na jejich fintu pracovníci pošty a policisté nepřišli, mohli společnost připravit o čtvrt miliardy.

Podvod se neomezil jenom na Česko, podvodníci útočili i v Maďarsku a na Slovensku.

Celá skupina byla třicetičlenná, podvod vymyslel bývalý vedoucí jedné z jihočeských pošt. Jeden z pachatelů si nechal vyrobit na počítači falešné poštovní razítko, jehož otiskem pak další člen gangu opatřil složenky s fiktivními částkami, které měla pošta doručit na P. O. Boxy.

Ty zase chodili vybírat "pěšáci" skupiny. Peníze šly i na konta, kterých podvodníci založili několik na různých místech republiky. Mezi pravé poukázky tu padělanou vždy propašoval člověk z gangu, který se u pošty nechal zaměstnat jako brigádník.

Psychický nátlak nebyl

Po odhalení soudy potrestaly celkem dvacet devět lidí, tresty se pohybovaly od pěti do sedmi let.

Sedm z odsouzených ale s tresty nesouhlasilo a obrátilo se s dovoláním na Nejvyšší soud. V dovolání zpochybňovali jak svou trestnou činnost, tak postup při vyšetřování. Tvrdili, že byli pod psychickým nátlakem a terorem ze strany vyšetřovatelů.

Nejvyšší soud ale všechna dovolání odmítl. Senát vedený soudcem Jiřím Horákem rozhodl, že soudy při rozhodování o vině nijak nepochybily.

A soudci odmítli obranu pachatelů v tom, že v některých případech nešlo o trestný čin, peníze nebyly vyzvednuty nebo převedeny na účty.

"Jestliže se obvinění podíleli na popsané činnosti, přičemž k připsání peněz na příslušné účty nedošlo pouze z důvodu jejího odhalení, tak je zjevné, že učinili vše potřebné k dokonání trestného činu. Šlo tudíž o ukončený pokus trestného činu," rozhodl soud.

 

Právě se děje

Další zprávy