Telefónika rozdělí 9,6 miliardy korun mezi akcionáře

ČTK ČTK
22. 4. 2013 17:11
Valná hromada schválila výplatu dividendy ve výši 30 korun na akcii bez zdanění

Praha - Telefónica Česká republika vyplatí akcionářům dividendu 20 korun na akcii a dalších deset korun ve formě snížení emisního ážia. V pondělí o tom rozhodla valná hromada společnosti. Akcionáři tak dostanou celkem 30 korun na akcii před zdaněním.

Celkem společnost rozdělí akcionářům zhruba 9,6 miliardy korun. Loni firma vyplácela 40 korun na akcii.

Rozhodný den pro výplatu bude 14. října a výplata proběhne 11. listopadu.

Konsolidované výnosy společnosti loni klesly o 3,6 procenta na 50,5 miliardy korun. Čistý zisk se snížil o 24 procent na 6,7 miliardy korun. Majoritu zhruba 70 procent ve společnosti drží španělská Telefónica.

"Domníváme se, že investoři by mohli být zklamáni nižší celkovou odměnou pro akcionáře. Odměnu ve výši 30 korun za akcii by společnost mohla udržet po dobu nejbližších dvou let, rizikem však zůstává probíhající LTE aukce. Celkově čekáme spíše negativní reakci trhu, která by mohla být mírněna oznámením dalšího odkupu vlastních akcií," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Valná hromada rozhodla o snížení základního kapitálu z 28,02 miliardy Kč na 27,46 miliardy Kč zrušením vlastních akcií, které společnost minulý rok vykoupila od akcionářů.

Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku za loňský rok. Konsolidované výnosy loni klesly o 3,6 procenta na 50,5 miliardy korun. Čistý zisk se snížil o 24 procent na 6,7 miliardy korun. Celkový počet mobilních zákazníků stoupl o tři procenta na 5,08 milionu a počet uživatelů xDSL se zvýšil o pět procent na 915 tisíc.

Zhruba 70 procent ve společnosti drží španělská Telefónica. Akcie Telefóniky na pražské burze během dne posílily o půl procenta na 284 Kč za kus.

 

Právě se děje

Další zprávy