Telefónice do března klesly výnosy na 11,9 miliardy

ČTK ČTK
7. 5. 2013 10:01
Podíl chytrých telefonů stoupl během prvního čtvrtletí o dva procentní body na 29 procent
Foto: Telefónica O2

Praha - Telekomunikační firmě Telefónica klesly v prvním čtvrtletí konsolidované provozní výnosy o čtyři procenta na 11,9 miliardy korun. Provozní zisk OIBDA se snížil o 14 procent na 4,35 miliardy Kč. Firma to v úterý oznámila v tiskové zprávě.

Za poklesem zisku mimo jiné stojí vyšší náklady na restrukturalizaci zaúčtované v prvním čtvrtletí letošního roku. Loňský zisk byl naopak jednorázově zvýšený prodejem 80procentního podílu v dceřiné společnosti Informační linky.

Podle analytiků výsledky mírně zaostaly za očekáváním trhu. Zatímco výnosy skončily na odhadované úrovni, čistý zisk byl o zhruba 130 milionů nižší, než očekávali.

"Celkově hodnotíme výsledky mírně nepříznivě, ale výraznější negativní reakce trhu by měla být mírněna vysokým hrubým dividendovým výnosem 10,6 procenta, jež si titul nese do 9. října," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Počet mobilních zákazníků se meziročně zvýšil o 110 tisíc na 5,05 milionu, z toho 3,12 milionu jsou zákazníci s tarifem. Jejich počet stoupl o 1,4 procenta.Většina klientů přibyla od začátku letošního roku, kdy firma získala 78 700 nových uživatelů mobilních služeb. Podíl chytrých telefonů mezi uživateli stoupl během prvního čtvrtletí o dva procentní body na 29 procent.

V pevné síti se zvýšil počet internetových přípojek xDSL o čtyři procenta na 921 tisíc. Přitom již více než 72 procent z celkového počtu rezidentních zákazníků přešlo na rychlejší technologii VDSL. Počet zákazníků služby O2 TV dosáhl na konci března 141 tisíc, což představuje růst o dvě procenta.

Přicházejí virtuální operátoři

V březnu firma se společností Tesco oznámila vznik nového virtuálního operátora Tesco Mobile. Nový virtuální operátor, který začne své služby nabízet v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku, chce posílit konkurenční prostředí a rozšířit nabídku mobilních služeb na českém trhu.

Společnost dále oznámila, že bude pokračovat v rozšiřování pokrytí sítě 4. generace LTE, a to bez ohledu na průběh připravované aukce frekvencí. Navrhované podmínky nové aukce, které počítají s vyčleněním frekvencí v pásmu 800 MHz pro nového operátora, považuje za diskriminační a podle svého vyjádření bude zvažovat i neúčast v aukci.

Investice od ledna do března meziročně klesly o desetinu na 875 milionů korun. Společnost plánuje letos investovat do rozvoje nových technologií a sítí 4. generace LTE až do šesti miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy