Soud: Deník Právo neuspěl ve sporu s plochodrážní Jawou

Tomáš Fránek
15. 4. 2008 8:42
Nejvyšší soud se zastal výrobce plochodrážních motorek
Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně.
Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Světoznámý výrobce plochodrážních motorek Jawa Divišov neměla v minulosti hospodářské problémy a má tak nárok na omluvu.

Nejvyšší soud vyhověl dovolání firmy ve sporu s vydavatelem deníku Právo, společnosti Borgis a zrušil verdikt pražského Vrchního soudu. Už podruhé.

Celý spor, který se vleče už od roku 2004, se točí kolem článku, který otiskl deník Právo a týkal se vyplácení odměn ve vedení firmy. V článku se objevila věta: ,,Výrobce známých plochodrážních motocyklů a jediný pokračovatel tradic světoznámé značky českých motorek Jawa Divišov má hospodářské problémy."

Nařízená omluva

Firma ale vydavatele deníku zažalovala a u pražského městského soudu uspěla, noviny se firmě měly omluvit.

Podle soudců se prokázalo, že Jawa Divišov neměla žádné dluhy, nikdy nebyla ve ztrátě a rostly jí tržby. ,,Nepravdivé tvrzení je neoprávněným zásahem do dobré pověsti," rozhodl soud a spustil tak "přehazovanou" mezi Vrchním a Nejvyšším soudem.

Vrchní soud totiž dvakrát nárok Jawy Divišov na omluvu zamítl. Nejvyšší soud ale zase rozhodl ve prospěch Jawy. A Vrchní soud nyní musí rozhodnout v souladu s jeho verdiktem.

Vrchní soud se totiž podle senátu Nejvyššího soudu vedeným soudcem Pavlem Pavlíkem vůbec nezabýval informacemi, které potvrzovaly, že firma hospodaří dobře.

,,V rozsudku tuto skutečnost zcela pomíjí a fakticky se s ní ani nevypořádává," rozhodli soudci Nejvyššího soudu s tím, že podle tiskového zákona má firma nárok na otištění odpovědi.

Nová značka

Společnost Jawa Divišov už plochodrážní motorky se značkou Jawa nevyrábí. Nedohodla se totiž s českým majitelem značky Jawa a od začátku července loňského roku prodává veškeré své výrobky pod novým obchodním názvem JRM.

Jawa Divišov měla používání značky zaručeno na deset let, což vyplývalo z privatizačních závazků původního národního podniku.

Firma ročně vyrobí kolem 450 motocyklů a stovky náhradních motorů. Hlavními trhy jsou Británie, Austrálie, Nový Zéland a také Polsko. Cestovní motorky se značkou Jawa vyrábí společnost Jawa Moto, která má taky tuto značku zaregistrovánu. Jawa Moto patří do skupiny firem podnikatele a bývalého závodníka Antonína Charouze.

 

Právě se děje

Další zprávy