Sezóna "končím s kouřením" končí. Únor už nepřežije

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 2. 2011 11:30
Lékárníci prodali za leden tolik přípravků proti kouření jako za celé poslední čtvrtletí
V lednu a únoru bojuje se svým zlozvykem nejvíce kuřáků, poznají to hlavně lékárníci.
V lednu a únoru bojuje se svým zlozvykem nejvíce kuřáků, poznají to hlavně lékárníci. | Foto: Reuters

Praha - Platnost rčení o cestě do pekla dlážděné dobrými úmysly může bez otálení potvrdit většina lékárníků. Zvlášť pokud jde o kuřáky.

Jak upozornil Jan Bureš, šéf internetové lékárny DocSimon, v lednu, kdy většina lidí měří sílu vůle s novoročními předsevzetími, se prodej přípravků na odvykání kouření raketově zvyšuje.

"Například letos v lednu jsme prodali zhruba tolik položek z této oblasti, jako za celé loňské čtvrté čtvrtletí," uvedl Bureš.

Náplasti lidé vyměnili za inhalátory

Podle zkušeností lékárníků vydrží kuřákům jejich odolnost nejdéle po dva první měsíce v roce.

V posledních letech se mírně mění taktika, kterou kuřáci pro boj se svou závislostí volí. Používání nikotinových žvýkaček nebo náplastí stále více převyšuje obliba inhalátorů.

"Letos jeho prodej představuje 63 procent všech přípravků proti kouření, za poslední čtyři roky se poptávka zvýšila dvacetkrát," uvedl Bureš.

Podobně jako lékárníci sledují často nepříliš dlouhý boj s předsevzetími i výživoví poradci nebo provozovatelé fitness center. Všichni se shodují na tom, že málokdo vydrží se svým snažením ohledně skoncování s kouřením nebo snížením své váhy déle než přes první čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy