Sazka bude Komárkova, KKCG vyplatí Kellnera za 3,5 mld.

Zdeněk John
15. 10. 2012 14:30
Někdejší Hušákův loterijní gigant má po dlouhé době jediného vládce: miliardáře Komárka.
Foto: Jan Langer

Praha - Pro někoho možná překvapivě finančně slabší miliardář Karel Komárek vyplatil ze Sazky silnějšího partnera Petra Kellnera. Loterijní gigant bude patřit výhradně skupině KKCG, která své portfolio zaměřené na ropu a plyn rozšiřuje definitivně o další obor podnikání.

Obě společnosti, PPF i KKCG, oficiálně oznámily, že jediným vlastníkem Sazky sázkové kanceláře se stane Komárek. Sazka sázková kancelář je firmou, která vzešla z krachu někdejší Hušákovy Sazky, a napůl ji dosud vlastnili Kellner a Komárek, vítězové největšího insolvenčního řízení minulého roku, kterým pád Sazky byl.

Obě společnosti se dohodly, že bližší informace k transakci, ani cenu, nebudou zveřejňovat. Podle informací Aktuálně.cz se blíží 3,5 miliardy korun. Dokončení celého obchodu ještě podléhá schválení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Minulý rok daly PPF a KKCG za Sazku 3,8 miliardy korun v aukci pořádané insolvenčním správcem Josefem Cupkou.

PPF i KKCG jsou současně největší věřitelé zkrachovalé Sazky, takže alespoň část peněz, které na její nákup musely vynaložit, se jim vrátí z výtěžku vypláceného insolvenčním správcem.

Dělení kořisti za další miliardy

O rozdělení "kořisti" rozhodlo tříkolové obálkové přetlačování, v němž se nakonec ukázala konečnou nabídka Karla Komárka, kterou už se rozhodl Kellner nenavýšit.

"Po období stabilizace přichází čas na další expanzi. Sazka pro nás představuje velmi silnou platformu pro dlouhodobý rozvoj nejen v oblasti loterií, ale i pro další retailové byznysy na českém trhu," uvedl Pavel Šaroch, člen představenstva skupiny KKCG.

Zmínka o "retailových byznysech" v Šarochově prohlášení může znamenat, že KKCG chce využít síť terminálů pro své hlavní podnikání, tedy plyn. Pokud se pustí na malospotřebitelský trh, mohou třeba přes terminály Sazky zákazníci platit faktury za odebraný plyn.

Ředitel Ziegler změny "přežije"

"Chceme, aby se SAZKA i do budoucna významně podílela na podpoře a rozvoji sportovního a kulturního prostředí," dodal Šaroch.

KKCG se v prohlášení nezmínila, zda počítá nadále s vedením současné Sazky sázkové kanceláře. Generálního ředitele Kamila Zieglera "dodala" do firmy PPF, s níž je tento manažer spjat. Podle toho, jak kroky nového vedení Sazky hodnotila PPF, ale především KKCG, se dá však očekávat, že Ziegler majetkové přesuny ve funkci "přežije".

"Z pohledu PPF jde o správné investiční rozhodnutí. Během jednoho roku se nám podařilo obnovit důvěru v Sazku, která dnes opět ovládá více než 90 procent loterijního trhu, a podíl PPF tak velmi dobře zhodnotit," zhodnotil obchod z pohledu PPF její investiční ředitel Martin Štefunko.

O2 arena se dělit nebude

Součástí transakce není společnost Bestsport, která je vlastníkem pražské O2 areny. Tu mají podle nedávno schváleného reorganizačního plánu získat věřitelé firmy, mezi kterými dominují právě obě investiční skupiny.

"Skupiny KKCG a PPF spolu budou i nadále bez jakýchkoli změn spolupracovat v rámci reorganizace společnosti Bestsport, která je vlastníkem multifunkční O2 areny v Praze," říká mluvčí KKCG Dan Plovajko.

 

Právě se děje

Další zprávy