Rekordní nucená dražba továrny za 284 milionů začne

Karel Toman
13. 10. 2010 9:00
Podobných případů bude přibývat, tvrdí společnost, která dražbu připravuje
Továrna Continental Automotive v Brandýse nad Labem
Továrna Continental Automotive v Brandýse nad Labem | Foto: Naxos

Praha/Brandýs nad Labem - Továrna, kterou má v Brandýse nad Labem v pronájmu společnost Continental Automotive Czech Republic, je na prodej i s devítihektarovým pozemkem. Dražba se koná dnes po poledni. Měla by se jí zúčastnit zhruba třicítka zájemců.

Nejnižší podání je 284 milionů korun, informovala společnost Naxos.

"Jde o největší nedobrovolnou dražbu v České republice," uvedla v tiskové zprávě.

"Podobných případů bude zcela určitě přibývat," je přesvědčen člen představenstva Naxosu Libor Nevšímal. "O některých případech už víme, je to trend uspokojování pohledávek," dodal.

Dražbu navrhla banka Eurohypo

Podle Nevšímala se takto projevují dozvuky finanční krize, kdy se investorům nedostává peněz na některé projekty a banky proto posílají zástavy úvěrů do dražby.

"Není to ale bezvýhradně tak. Konkrétně tento případ myslím nemá s krizí nic společného," dodal. Majitelem areálu v Brandýse je firma Cambados, která měla problémy se splácením úvěru. Věřitel, německá banka Eurohypo, ho proto poslala do dražby.

Komplex nedaleko dálnice na Prahu a Mladou Boleslav má tři výrobní haly a po dvou skladech a administrativních budovách, patří k němu i velké parkoviště a manipulační a odstavné plochy.

V nájmu ho má společnost Continental Automotive Czech Republic, která vyrábí elektronické, elektrické a mechatronické díly hlavně do mladoboleslavských škodovek. Podle Naxosu měla společnost předloni obrat 18 miliard korun.

Čistý roční výnos areálu je 49 milionů korun a návratnost investice je tak při nejnižším podání kolem šesti let. O zájemce proto areál nouzi nemá.

"Zájem o informace projevili mnozí domácí investoři i velké zahraniční společnosti. Většinou se jedná o finanční investory, kteří mají zájem na pokračování současného nájemního vztahu," uvedl Nevšímal.

Lákadlem pro kupce je i nájemce Continental

"Velký tovární komplex má pronajatý sice jediný, ale zato velmi seriózní nájemce," je přesvědčen Nevšímal.

Continental Automotive zaměstnává v Brandýse kolem jednoho a půl tisíce lidí. Zhruba 80 procent své výroby vyváží především do Evropy, ale také do dalších zemí. Continental chce podle Naxosu v budoucnu areál ještě rozšířit.

Předmětem nedobrovolných dražeb jsou v Česku hlavně byty a domy, které slouží jako zástavy za nesplácené hypotéky. S finanční krizí se ale dostaly do potíží i některé větší projekty.

Koncem dubna tak Naxos v nedobrovolné dražbě prodal například pozemek v plzeňské průmyslové zóně Borská pole patřící společnosti Plzen Development Project skupiny AIG/Lincoln. Navrhovatelem byla UniCredit Bank a pozemek se prodal za necelých 33 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy