Právník koupil pilu za půl miliardy. Tají, pro koho

Petr Havel
18. 1. 2010 13:01
Kontroverzní prodej Pily Javořice se uzavřel na brněnské aukci.
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Pila Javořice ve Ptení má nového majitele. V aukci v brněnském hotelu Voroněž ji za vyvolávací cenu půl miliardy korun koupil právník Petr Dítě, který zastupoval nejmenovaného klienta.

Je to jedna z nejvyšších cen, jakou v tuzemských dražbách s nemovitostmi dražitel dosáhl. Rekord - 707 milionů korun, za které se prodal areál bývalé brněnské Zbrojovky - ale nepadl.

Dražba byla velmi rychlá, protože se nakonec ukázalo, že přišel jediný zájemce. A koupit ji tedy mohl za vyvolávací cenu. Právník Dítě však odmítl prozradit, pro koho pilu získal s odkazem na to, že ho jeho klient nezmocnil k tomu, aby jeho jméno zveřejnil.

Pila Javořice se stála známou již v loňském roce, především díky zájmu Českých lesů koupit tuto nemovitost za cenu 950 milionů korun. Peníze měl inkasovat  vlastník pily - CE WOOD se sídlem ve Zlíně.

Dražba byla již druhá v pořadí

Dražba byla už druhým pokusem prodat pilu. První se měla původně konat 2. listopadu loňského roku,  byla ale nakonec zrušena. Podle Marie Koutné z Dražební společnosti Morava se tak stalo proto, že od dražby odstoupili dva ze tří navrhovatelů prodeje. O uvedenou pilu měl tehdy zájem státní podnik Lesy České republiky jako o „strategickou investici".

Ministerstvo zemědělství ale neodsouhlasilo takzvanou změnu finančního rámce - navýšení peněz v rozpočtu LČR na nákup pily.
Zájem o pilu měly LČR ještě předminulý týden, nakonec však podle vyjádření generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory od svého záměru odstoupily.

V souvislosti s pilou se spekulovalo také o zájmu společnosti J&T, s níž Lesy ČR stejně jako například s Key Investmens spolupracují při zhodnocování svých pěti miliard korun uložených ve fondech. Podnik přitom může z uvedené sumy operativně použít řádově stamiliony pro okamžitou spotřebu.

 

Právě se děje

Další zprávy