ODS tleskala dvanáctiprocentní rovné dani

Petr Holub
3. 5. 2007 23:15
Hlavní kritik vládní reformy vytáhl z rukávu svá esa
Vlastimil Tlustý a státní miliardy... ilustrační foto.
Vlastimil Tlustý a státní miliardy... ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vlastimil Tlustý šokoval konferenci ODS návrhem rovné daně z příjmu ve výši dvanáct procent. Ekonomové to nepovažují za námět do seriózní diskuse.

Dvanáctiprocentní rovná daň, ještě o tři procenta nižší, než občanští demokraté slibovali před volbami, přitom roztleskala sál pražského Žofína naplněný elitou ODS. Tlustý žádá, aby se zavedla už v příštím roce.

Návrh bývalého ministra financí nezávazně ocenil dokonce premiér Mirek Topolánek: "To je materiál, o kterém se ještě budeme bavit."

 Pak přirovnal reformu veřejných financí k hokejovému zápasu a vysvětlil, že v první třetině je třeba bojovat za návrh současného ministra financí Miroslava Kalouska. Tlustého materiál je podle premiéra vynikajícím návrhem až do druhé třetiny.

Poloviční sazba pro občany i podniky

Dvanáctiprocentní daň z příjmu vypočítal Tlustý se slovenskými experty v čele s Richardem Sulíkem, který se podílel na bratislavských reformách.

Přitom zdůraznil, že daň budou občané počítat pouze z hrubé mzdy po odečtení pojistného, jako činí dosud. Zavede také nezdanitelnou částku na poplatníka ve výši přes 75 tisíc korun. To je z pohledu občanů výhodnější, než současná daňová sleva.

Sazbu dvanáct procent - polovinu současného stavu - budou mít i podniky. Tlustý respektuje programové prohlášení vlády a tak připouští dvě sazby daně z přidané hodnoty. Dolní se zvýší na devět procent, jak navrhuje Kalousek, horní se však sníží z 19 na 17 procent.

Tlustý nastínil cestu, jak vyrovnat výpadek příjmů státního rozpočtu: "Zruší se téměř všechny daňové výjimky. Přehledné daně a nižší daňové sazby také omezí úniky a zvýší ochotu daně platit," vysvětlil ohromeným občanským demokratům.

Ze současných 363 výjimek by zůstala jen desetina, mezi nimi ovšem všechny významné položky, které využívají občané - například platby na stavební spoření nebo penzijní připojištění.

Exministr předpokládá, že nižší daně nastartují hospodářský růst podobný slovenskému, upozornil však, že s tímto efektem ve svých daňových výpočtech nekalkuloval.

Bude chybět 100 miliard

Návrh na radikální snížení daní zatím nemá dobrý ohlas mezi ekonomickými experty. "Není k čemu se vyjadřovat. Je to jenom politikaření," reagoval rezolutně Aleš Michl z Raiffeisen Bank.

Vadí mu, že Tlustého návrh neříká dost jasně, jaký dopad bude mít snížení daní na státní rozpočet.

S kritikou souhlasí Tomáš Sedláček z ČSOB. "Myslel jsem, že už máme za sebou poměry, kdy se navrhovaly změny daní a neříkalo se, co to udělá s rozpočtem," říká.

Miroslav Kalousek ukazuje svůj balík reforem na jednání vlády
Miroslav Kalousek ukazuje svůj balík reforem na jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle odhadu Aktuálně.cz by se po Tlustého reformě snížil výnos z daně příjmu občanů o 40 miliard. Daň z příjmu podniků by zaznamenala výpadek 80 miliard, ovšem jen 35 miliard v případě, kdyby se zrušily všechny výjimky a odečitatelné položky. Při úpravách daně z přidané hodnoty by stát přišel o 5-10 miliard.

"Rozpočet by se mohl propadnout až o sto miliard korun," potvrzuje Sedláček.

ČSSD: Teď se daně snižovat nebudou

Pravicový útok na Kalouskovu reformu veřejných financí doplnila zleva sociální demokracie, která zveřejnila své představy na Fóru Hospodářských novin. Ministr financí Bohuslav Sobotka opakoval teze, které před dvěma týdny sdělil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Žádné zásadní snížení rozpočtového schodku se nekoná.Mezi lety 2007 až 2010 se sníží o směšných 15 miliard korun," stojí v oficiálním materiálu ČSSD.

ČSSD vládní reformu odmítá
ČSSD vládní reformu odmítá | Foto: Ondřej Besperát

Sociální demokraté tvrdí, že ve skutečnosti jde jenom o přerozdělení, na kterém vydělají bohatí a ztratí chudí.

Exministr Sobotka však nepočítá s třiceti miliardami korun, o které letošní schodek opticky snižuje prodej akcií ČEZ. Ve skutečnosti podle vládního plánu klesne deficit o 45 miliard.

Přesto ČSSD tvrdí, že je možné snížit schodek rychleji, než navrhuje Kalousek. Ten slibuje zajistit v roce 2010 deficit ve výši 2,3 procenta HDP, sociální demokraté chtějí dosáhnout dvou procent. Do té doby odmítají podpořit jakékoli daňové změny - s několika drobnými výjimkami. Mírně se může snížit daň z příjmu občanů, podnikům se daň z příjmu může snížit jen nominálně.

Dnes sazba oficiálně činí 24 procent, podniky však využívají výjimky a efektivně platí jen 17 procent. Podle Sobotky je možné sazbu 24 procent nominálně snížit, vždy ale jen za cenu, že se zruší některé výjimky a efektivní sazba zůstane stejná.

Třikrát reformátoři

ZÁMĚRY POLITIKŮ
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Miroslav Kalousek Vlastimil Tlustý Bohuslav Sobotka
Daň s příjmu podniků 19 procent v roce 2010. Zatím se neruší výjimky. 12 procent v roce 2008. Zruší se skoro všechny výjimky. Zůstane 24 procent. Je možné snížit nominální, nikoli efektivní sazbu.
Daň z příjmu občanů Jednotná sazba 23,1 procenta. Sleva na dani za osobu 24 840 korun. Jednotná sazba 12 procent. Nezdanitelná část 75 024 korun na osobu (odpovídá slevě 9000 korun). Zruší se některé výjimky. Zůstanou čtyři sazby 12-19-25-32 procent. Druhá sazba se může snížit na 17 procent. Daňová sleva na osobu 7200 korun. Může se zvýšit.
Daň z přidané hodnoty Dolní sazba 9 procent, horní sazba 19 procent. Dolní sazba 9 procent, horní sazba 17 procent. Dolní sazba 5 procent, horní sazba 19 procent.
Změna daňových příjmů očekávaných 2008 Beze změny. Výpadek 80-130 miliard korun. Beze změny.
 

Právě se děje

Další zprávy