Nezaměstnanost klesá díky ekonomice

eko, ČTK
8. 12. 2005 11:19
Praha - Na snížení míry nezaměstnanosti se projevuje příznivý hospodářský vývoj.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožka, nelze jednotlivým měsíčním údajům přikládat velký význam, avšak listopadové číslo potvrzuje trend snižování.

Míra nezaměstnanosti v ČR se v listopadu snížila na 8,4 procenta z říjnových 8,5 procenta. Práci hledalo 456.707 lidí, což bylo o 3186 méně než na konci října.

"Přerušila se tak série tří měsíců, kdy se zdálo, že zlepšování situace na trhu práce dochází dech," doplnil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. V prosinci podle něj zřejmě přidá míra nezaměstnanosti přibližně půl procentního bodu kvůli ukončení sezonních prací a rekvalifikačních kurzů. Letošek uzavře s mírou nezaměstnanosti devět procent proti loňským 9,5 procenta, podotkl.

Sobíšek míní, že s ohledem na rekordně silný růst ekonomiky nelze přesto hodnotit vývoj na trhu práce jako uspokojivý. Z letošních čísel lze podle něj dovodit, že ekonomika potřebuje vyšší než čtyřprocentní růst, aby nezaměstnanost vůbec začala klesat. S takovým růstem lze prý ale těžko počítat dlouhodobě. "Motivace k hledání práce je slabá a plánované zvýšení životního minima, od nějž se odvíjí výše sociálních dávek, k jejímu posílení nepřispěje," poznamenal.

Úřady práce evidovaly ke konci listopadu 53.006 volných pracovních míst; na jedno pracovní místo tak nyní připadá v průměru 9,3 uchazeče. Situace se ovšem regionálně významně liší. Například v okrese Karviná se o jedno místo uchází přibližně 65 osob. Jen o málo lepší je situace v okresech Most a Bruntál, kde na jedno volné pracovní místo připadá 40 až 50 lidí.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v ČR v říjnu, stejně jako v září, 7,9 procenta. Průměr EU byl 8,3 procenta. Vyšší nezaměstnanost než v Česku byla například v Německu, Polsku, na Slovensku či ve Francii. Nižší mají například Irsko, Litva, Švédsko, Norsko či Británie.

 

Právě se děje

Další zprávy