Počet nezaměstnaných v Británii vzrostl

16. 11. 2005 12:51
Londýn - Počet nezaměstnaných v Británii v říjnu nečekaně vzrostl.

Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v Británii se v říjnu zvýšil o 12.100 lidí, což je nejvyšší nárůst od května. Počet nezaměstnaných rostl již devátý měsíc za sebou. Míra nezaměstnanosti zůstala na 2,8 procenta, oznámil dnes britský statistický úřad.

Analytici očekávali zvýšení počtu nezaměstnaných pouze o 5000 lidí. Nárůst je také mnohem vyšší než v září, kdy se počet žadatelů o podporu zvýšil o 10.700 osob.

Statistický úřad dodal, že průměrný roční nárůst příjmů se za tři měsíce do konce září snížil na 4,1 procenta z předchozích 4,2 procenta. Celkový počet zaměstnaných za tři měsíce do konce září vzrostl o 123.000 lidí, což byl nejvyšší růst od období prosinec až únor letošního roku.

Čísla ukazují, že pracovní trh sice zůstává slabý, avšak vyšší inflace se zatím nepromítla do růstu mezd. Britské centrální bance tak podle analytiků zůstává prostor pro snížení úrokových sazeb ze současných 4,5 procenta. Centrální banka snížila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé po dvou letech, aby zrychlila hospodářský růst. Mnoho analytiků předpokládá, že další snížení sazeb přijde během několika měsíců, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy