Na neomezené volání už operátoři nalákali 200 000 lidí

ČTK ČTK
18. 4. 2013 18:35
Přechod na nové tarify operátoři nezpoplatňují
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Na nové levnější neomezené mobilní tarify přešlo během necelého týdne zhruba 200 000 zákazníků, tedy asi 1,4 procenta všech uživatelů mobilních čísel v ČR. Z toho zhruba tři čtvrtiny tvoří koncoví uživatelé a zbytek firmy. Největší podíl uživatelů připadá na Telefóniku.

"Stále registrujeme zhruba dvojnásobnou návštěvnost na našich prodejnách a provoz infolinek je přibližně pětinásobný. Velká většina zájemců si volí neomezený tarif Free CZ," uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Podobná situace je i u konkurentů.

Cenovou válku spustila minulý čtvrtek Telefónica, když přišla se třemi paušálními cenovými programy pro neomezené volání, SMS a internet. Ten nejvyšší, umožňující volání a SMS do všech sítí a jeden GB dat vyjde na 749 korun při uzavření smlouvy na dva roky.

Vodafone o den později nabídl neomezený paušál s 600 MB dat za 691 korunu a T-Mobile od soboty poskytuje tarif za stejnou cenu jako Telefónica.

Ve středu večer oznámil vstup na trh GSM nový virtuální operátor Air Telecom, který začal využívat mobilní síť T-Mobilu. Nabídl neomezené volání a jeden GB dat za 640 korun. Tarif ale neobsahuje SMS, zákazník buď za jednu zaplatí 1,01 koruny, nebo si je může předplatit za 40 korun. Celá nabídka při úvazku na dva roky vyjde na 680 korun, bez závazku pak na 789 korun.

Během několika hodin si tarif Air Telecomu na infolince nebo v internetovém obchodě objednalo několik set zákazníků. "Na naši infolinku volaly během dneška stovky lidí, v některých okamžicích jich čekaly na spojení s operátorem až dvě desítky. E-shop čelil několikrát přetížení," uvedl mluvčí Aleš Kacl. Air Telecom je od podzimu také majitelem sítě U:fon.

U Telefóniky vyjde tarif bez dvouleté smlouvy na 899 korun a u Vodafonu na 901 korunu. T-Mobile tuto možnost nenabízí. Vedle neomezených služeb do všech sítí nabízí operátoři ještě levnější varianty pro volání a posílání SMS v rámci vlastní sítě.

Přechod na nové tarify operátoři nezpoplatňují. Vodafone po stávajících klientech několik dní požadoval dorovnání rozdílu cen, po tlaku klientů požadavek zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy