Češi konečně volají jako Evropané. Ale jde to i levněji

Tomáš Fránek
16. 4. 2013 12:45
Během tří dnů spadly ceny telefonování v Česku na evropský průměr
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Obyvatelé České republiky dostali po mnoha letech drahého telefonování konečně ceny, které jsou srovnatelné s většinou evropských zemí.

Díky novým neomezeným tarifům, které ve čtvrtek jako první spustila Telefónica O2 a během dalších dvou dnů se k ní narychlo přidali i konkurenční operátoři Vodafone a T-Mobile, se ceny volání v Česku vyrovnaly tomu, co utratí zákazníci v sousedním Německu nebo na Slovensku. Nebo dokonce klesly i pod jejich úroveň.

I přesto ale pořád existují státy, kde zákazníci volají levněji než v Česku. Ze srovnatelných zemí mají lepší nabídky třeba operátoři v Polsku či Rakousku, dále pak například ve Francii nebo Velké Británii.

Už nemusíme závidět

Přestože nás operátoři přesvědčovali o opaku, a bezzubý regulátor Český telekomunikační úřad s tím dlouho nedokázal nic udělat, platili lidé v Česku za volání předražené sumy. Dokazovaly to i různé nezávislé průzkumy.

Například podle porovnání, které si nechal zpracovat předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák, platili Češi za volání jednoznačně nejvíc ze zemí střední Evropy - šestkrát více než v Rakousku a dvakrát více než v Polsku. Také polský regulátor UKE ve své výroční zprávě za rok 2011označil Česko jako zemi s nejdražším voláním v Evropě.

Stačily tři dubnové dny a situace v Česku se zásadně změnila. Pohled na podmínky srovnatelných tarifů (v nichž jsou samozřejmě zahrnuty některé speciální nabídky charakteristické pro jednotlivé země) ukazuje, že lidé v Česku konečně mohou přestat sousedům závidět levné účty za telefonování.

Levnější než v Německu

Tak třeba nabídka neomezeného volání za 749 korun při závazku na dva roky, s níž přišla minulý čtvrtek česká Telefónica O2, je výhodnější než stejný tarif u německé pobočky. Za stejnou cenu totiž Češi dostanou o 0,5 GB dat víc. Se slovenskou nabídkou O2 je ta česká v podstatě srovnatelná.

Podobně je to i u tarifů Vodafone a T-Mobile. Na Slovensku nabízejí operátoři Orange a T-Mobile tarify s neomezeným voláním za ceny, které jsou nyní asi o tři stovky dražší než v Česku. Balíček ale obsahuje větší data (u T-Mobile dokonce neomezená) a hlavně - tarify jsou na Slovensku nabízeny bez úvazku, zatímco v Česku jsou podmíněny podepsáním smlouvy na dva roky.

Vzorem je Francie

Levněji než v Česku se pořád telefonuje v Polsku. Tři ze čtyř neomezených tarifů jsou tam levnější než v Česku, mírně dražší je pouze Orange (i ten ale nabízí větší objem dat). Polští operátoři přitom požadují úvazek pouze na jeden rok. Nejlevnější je tarif operátora Play v přepočtu za 561 korun.

Nižší ceny má i Rakousko. U operátora A1 zaplatí za neomezené volání 695 korun - v ceně je ale započítán registrační a roční poplatek za vedení SIM karty, který platí v Rakousku všichni zákazníci mobilních operátorů.

Podobně jako v Česku musí Rakušané u nejlevnější nabídky podepsat smlouvu na dva roky. Rakouští operátoři přitom nabízejí za částky kolem pěti set korun velmi atraktivní tarify s tisícovkami minut na volání, vysokými datovými objemy nebo levným voláním ze zahraničí.

Zkušenosti ze zahraniční navíc ukazují, že ceny ještě více klesnou, když na trh přijde další nový operátor. Ukazuje to třeba případ Francie. Čtvrtého operátora by se měla dočkat i Česká republika.

Na francouzský trh loni vstoupil nový operátor Free Mobil s do té doby ojedinělou nabídkou - neomezené volání, SMS a MMS + 3 GB dat v přepočtu za 500 korun. A podle blogu PředraženéVolání získal za necelých devět měsíců devět procent trhu, tedy přes čtyři miliony zákazníků.

Stávající operátoři pak začali nabízet podobné tarify jako Free Mobil. Díky tomu jsou - podle analýzy společnosti Arthur D. Little - nyní ve Francii nejnižší ceny v Evropě.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Do cenové revoluce ukryli mobilní operátoři past: data
Podpis levného volání odložte, vyzývá nová konkurence
Kdo zlevní volání? Nová šance pro čtvrtého operátora
 

Právě se děje

Další zprávy