Lhal o vás exšéf v posudku? Máte nárok na odškodné

Tomáš Fránek
26. 11. 2007 10:40
Soud zamítl dovolání firmy, která poškodila zaměstnance

Brno - Pokud lidé nedostanou novou práci na základě nepravdivého posudku od bývalého zaměstnavatele, mají nárok na odškodnění. Mohou žádat o vyplacení mzdy, kterou měli v nové práci dostávat.

Takový verdikt vynesl Nejvyšší soud, když posuzoval devět let starý případ z Kroměřížska.

Zaplatí firma

"Jestliže podání nepravdivého pracovního posudku mělo za následek nemožnost pracovního uplatnění u jiného zaměstnavatele a v důsledku toho vznikla škoda, odpovídá za ni zaměstnavatel, který nepravdivý posudek vydal," rozhodl soud.

Nejvyšší soud tak zamítl dovolání firmy, které se snažila zabránit tomu, aby musela svému bývalému zaměstnanci vyplatit desítky tisíc korun. O ty přišel kvůli nepravdivému posudku.

Muž totiž nezískal právě na základě tohoto posudku místo správce počítačové sítě na finančním úřadu.

"Při práci byl velmi pomalý v návaznosti na práci ostatních zaměstnanců. Ve svém okolí se choval velmi sebevědomě a byl drzý k ostatním zaměstnancům," stálo mimo jiné v posudku.

Muž firmu zažaloval a u soudů uspěl. Okresní soud v Kroměříži označil posudek za nepravdivý, odmítl ale to, že by měl muž nárok na odškodnění za ušlou mzdu.

Krajský soud v Brně ale rozhodnutí změnil a nařídil firmě, aby zaplatila přes 40 tisíc korun, které mohl muž vydělat v případě, že by místo získal.

Nelhali jsme, je to subjektivní

Firma se ale obrátila na Nejvyšší soud. Podle zástupců firmy není nikde zakotvena povinnost, aby zaměstnavatelé museli vydat pravdivý posudek. "Subjektivní názor zaměstnavatele totiž nemusí být pravdivý a zaměstnanec s ním tudíž nemusí souhlasit," uvedla firma v dovolání.

Neúspěšně, senát Nejvyššího soudu pod vedením Zdeňka Novotného jí nevyhověl.

"Hodnocení zaměstnance není ponecháno libovůli zaměstnavatele, zaměstnavatel má povinnost uvést v pracovním posudku hodnotící údaje o zaměstnanci odpovídající skutečnosti, neboť jen tak lze dosáhnout smyslu a účelu pracovního posudku, jímž je podat dalšímu potenciálnímu zaměstnavateli pravdivé informace o zaměstnanci," uvedli soudci.

Podle soudců Nejvyššího soudu uvedení nepravdivých údajů obsahující negativní hodnocení zaměstnance může způsobit to, že o něj nebude mít jiná firma či úřad zájem, a ten si tak nebude moci vydělat.

"Nebyl-li nový zaměstnavatel s ním ochoten v důsledku tohoto nepravdivého nepříznivého hodnocení sjednat pracovní poměr, zaměstnanci tím může vzniknout škoda," rozhodl Nejvyšší soud.

 

Právě se děje

Další zprávy