České víno nemá na značku Chateau nárok

Tomáš Fránek
4. 11. 2007 0:00
Známku okupují Francouzi a Italové

Brno - Šance tuzemským vinařů na to, aby se na jejich nových vínech objevila i značka Chateau (zámek), je nyní nulová. Na tuto značku mají podle Evropské komise přednostní právo francoužští a italští vinaři.

A na tuzemském trhu by se také neměla objevit vína, v jejichž názvu se objeví slovo Grácie.

Nejstarší značka z Valtic

O obojí se u Úřadu pro průmyslové vlastnictví snažil jeden z nejznámějších tuzemských vinařů Miloš Michlovský. Ten chtěl, aby mu úřad chránil značku Chateau Tři Grácie. Neuspěl.

Úřad známku odmítl zapsat.

Značku Grácie totiž pro svoje vína už používá další vyznamný hráč na trhu s vínem, Vinné sklepy Valtice, a to už více než čtyřicet let. Jde o nejstarší značku vín společnosti.

"Spotřebitelé  by se tak mohli mylně domnívat, že výrobky označené přihlašovaným označením (Chateau Tři Grácie ) pocházejí od nás," uvedli zástupci valtické firmy.

Úřad jim dal zapravdu. Obě značky označil za podobné. "Spojitost s Valticemi není možné u spotřebitele vyloučit," uvedl v rozhodnutí šéf úřadu Karel Čada.

Podle Michlovského úřad kladl velký důraz na slovo Grácie a ne na celkovou podobu značky, kde byla jedna ze známých staveb Lednicko-valtického areálu, chrám Tří Grácii. Podle něj by obě řady vín byly od sebe dostatečně odlišené.

Italové a Francouzi mají exkluzivitu

Ani název Chateau nejde u tuzemských vín využít.

Podle nařízení Evropské komise je toto označení pro zámecká vína určeno výhradně pro italská, francouzská a lucemburská vína.

"Proto jej nelze využít," uvedl úřad.

Neplatí to ale pro společnosti, které si označení Chateau pro svoje výrobky v Česku zaregistrovaly do května 2002.

Může ji tak používat firma Chateau Bzenec, která je součástí společnosti Bohemia Sekt. Ta ji má zaregistrovanou do roku 2010.

I samotný Michlovský má od roku 2000 zapsánu značku Chateau Dowina pro svoji řadu exkluzivních vín.

 

Právě se děje

Další zprávy