LG.Philips může začít splácet dluhy

Tomáš Fránek
5. 2. 2007 15:45
Hranice - Společnost LG.Philips Displays v Hranicích může po několika měsících odkladů začít splácet své závazky.
Ředitel LG.Philips Displays v Hranicích Philip Styles
Ředitel LG.Philips Displays v Hranicích Philip Styles | Foto: Aktuálně.cz

V minulých dnech totiž nabylo právní moci usnesení soudu o potvrzení vyrovnání. Soud tak definitivně stvrdil rozhodnutí věřitelů, kteří již loni v září souhlasili s restrukturalizačním plánem a formou vyrovnání starých závazků společnosti.

"První splátka ve výši 1,05 milionu eur by měla být na účty věřitelů zaslána v plánu podle usnesení soudu," uvedl generální ředitel LGPD Phil Styles. "Prostředky na úhradu této splátky jsou připraveny na účtech společnosti," dodal.

Hledá se partner

Vedení firmy nyní zároveň finišuje jednání s investory.

"Ve finálním výběru je několik vážných zájemců, mezi nimiž by se mělo rozhodnout. Mimo nabízenou cenu je důležitým faktorem i celkový obchodní záměr investora, závazek udržení zaměstnanosti a další rozvoj hranického areálu," sdělil Petr Smutný ředitel restrukturalizační divize společnosti PricewaterhouseCoopers, která proces vyrovnání vede.

Podle předběžných výsledků dosáhl loňský provozní hospodářský výsledek bez vlivu nepeněžních operací výše 182 milionů korun.

Po započtení těchto vlivů a dalších operací souvisejících s vyrovnáním, společnost skončí ve ztrátě.

Termín souhlasu soudu s vyrovnáním se proti původním očekáváním pozdržel o několik měsíců. V tomto období bylo nutno vyřešit rozdíly mezi pohledávkami přihlášenými věřiteli a evidovanými společností za dodržení lhůt předepsaných zákonem.

Firma loni vyrobila přes dva miliony televizních obrazovek a nyní zaměstnává 1200 lidí.

Věřitelé se přihlásili o pohledávky v celkové hodnotě 7,38 miliardy korun. S vyrovnáním souhlasilo 162 věřitelů, což je 97 procent všech přihlášených co do hodnoty. Celkem bude žádat po firmě vyrovnání 269 věřitelů.

Největší dluh u firmy proto nemá stát, ale mateřská firma, která závod postavila. Té ovšem peníze půjčilo konsorcium bank v čele s JP Morgan.

Stát prý vydělal

Stát v rámci vyrovnání získá zpět pouze třetinu pobídek (240 z 800 milionů), které firmě poslal. I tak CzechInvest spočítal, že se české ekonomice příchod LG. Philips vyplatil.

Stát investoval do vybudování průmyslové zóny 200 milionů korun, 45 milionů korun zaplatil za vykoupení pozemků. Firma získala možnost bezcelně dovážet technologie a desetileté daňové prázdniny. Samotné investiční pobídky dosáhly 1,6 miliardy korun.

Za to měla firma podle smlouvy o pobídkách do 31. 12. 2007 zřídit 3250 nových pracovních míst a do 31. 12. 2008 zaškolit minimálně 2000 českých občanů.

 

Právě se děje

Další zprávy