Úřady šetří globální kartel výrobců LCD

dkl, Reuters
12. 12. 2006 18:00
Soul - Antimonopolní úřady celého světa se spojily a šetří možnou kartelovou dohodu výrobců LCD. LG.Philips již dostala obsílku.
Televize LG.Philips
Televize LG.Philips | Foto: Philips

Do akce se zapojily úřady v Asii, Americe i Evropě. Zatím bylo oznámeno jedno jméno: LG.Philips LCD.

Tato společnost je již jihokorejskými a japonskými úřady vyšetřována. Dnešní prohlášení ale jasné říká, že do hledáčku antimonopolních úřadů se dostaly i další firmy. Spekuluje se minimálně o největším rivalovi, společnosti Samsung.

LG.Philips o problémech referovala už včera.

"V pátek navštívili úředníci korejského antimonopolního úřadu sídlo firmy. Důvodem je vyšetřování chování společnosti na trhu, které mohlo bránit volné konkurenci," uvádí prohlášení společnosti LG.Philips.

Připojily se i Spojené státy

"Přibližně ve stejnou dobu obdržela i naše japonská pobočka oznámení o zahájení vyšetřování ze strany japonské antimonopolní komise a amerického Ministerstva spravedlnosti."

"Bereme tuto záležitost velmi vážně a jsme připraveni spolupracovat," říká mluvčí firmy.

Továrna LG.Philips Displays v Hranicích
Továrna LG.Philips Displays v Hranicích | Foto: www.energotis.cz

Mluvčí samotného úřadu odmítl toto vyšetřování komentovat. Uvedl ale, že podnět přišel ze strany divize, která prošetřuje kartelové dohody.

LG.Philips LCD byla loni největším výrobcem plochých obrazovek na světě. Letos ale zatím ztrátová společnost přišla o své výsadní postavení. Novou jedničkou je firma Samsung Electronics, která se spojila s japonskou společností Sony.

Korejskou společnost zasáhly především razantně klesající ceny a vysoké náklady. Analytikům se navíc zdá, že klientela, na kterou se firma zaměřuje, je málo diverzifikovaná.

České zkušenosti

Jedna z divizí společnosti, která vznikla jako společný podnik firem LG a Philips, má svou továrnu i v České republice. Zde se ale montéři vrhli na výrobu obrazovek pro klasické televize, o které je v poslední době stále menší zájem.

A tak i závod LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě bojuje o svou záchranu. Došlo dokonce k tomu, že firma státu vrací část investičních pobídek, které dříve získala. Podle dohody měla firma zaměstnat až tři tisíce lidí.

Dnes ale zaměstnává asi 1200 lidí a státu tak vrátí 240 z 800 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy