Jägermeister chtěl vymazat českou konkurenci. Marně

Tomáš Fránek
2. 10. 2007 10:01
Německé firmě se nelíbí známka fořtova Hořká

Brno - Společnost Mast JÄGERMEISTER z Německa, výrobce známého bylinného likéru, neuspěla u soudů v Česku se snahou vymazat ochrannou známku svého konkurenta likéru fořtova Hořká.

Nejvyšší správní soud tak nyní s definitivní platností odmítl stížnost německé firmy.

Lidé si budou plést

Té se nelíbilo to, že likér fořtova Hořká, kterou vyrábí tuzemská společnost Domita, má na své ochranné známce podobně jako německý výrobek jelena.

A likér "fořtova Hořká" bude na regálech obchodních řetězců i v maloobchodě vystaven vedle likéru "JÄGERMEISTER", a proto by mohl být spotřebitelem výrobek vnímán jako česká verze tohoto likéru. Německá firma proto chtěla značku svého konkurenta nechat vymazat.

Nejvyšší správní soud ale námitky německé firmy neuznal. Ochranná známka fořtova Hořká není podle soudu zaměnitelná se značkami registrovanými společností JÄGERMEISTER.

Nejde o záměnu

V dané věci je zřejmé, že pro ochrannou známku "fořtova Hořká" jsou těmito dominantními prvky jednak vyobrazení jelena a dále však i slovní vymezení "fořtova Hořká", které je nutno zohlednit také vzhledem ke své velikosti (zhruba třetinová oproti dvěma třetinám vyobrazení jelena)," uvedl soud.

"Nelze proto redukovat úvahu o zaměnitelnosti pouze na grafické zobrazení jelena, protože běžný spotřebitel bude ochrannou známku "fořtova Hořká" vždy vnímat jako celek," dodali soudci Nejvyššího správního soudu v rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy