Česko v ekonomice přerostlo sousedy

Adam Junek
9. 6. 2006 12:00
Praha - V rychlosti, jak roste ekonomika, se Česká republika stala premiantem. Pokořila i svůj vlastní rekord. Uvnitř: EKONOMIKA V ČÍSLECH a VIDEO

Hodnota 7,4 procenta v růstu HDP za první čtvrtletí letošního roku je nejlepší od roku 1995. Okolní země jsou daleko za Českem. Dosavadní premiant Slovensko si ve stejném období polepšilo o 6,3 procenta následováno Polskem s 5,2 procenty, a až na chvostu je Maďarsko, jehož ekonomika podle dnešních údajů poporostla o 4,6 procenta.

Evropská unie jako celek proti těmto ekonomikám roste spíše zanedbatelně, a to o 2,2 procenta.

"Tato čísla jsme čekali a předpokládám, že ještě dojde ke korekci směrem nahoru. Pro ČSSD je škoda, že nepřišla před volbami," řekl na tiskové konferenci premiér Jiří Paroubek.

Infobox

EKONOMIKA V ČÍSLECH

  • Růst ekonomiky (1. čtvrtletí) - 7,4 procenta
  • Nezaměstnanost v květnu - 7,9 procenta
  • Květnová inflace - 3,1 procenta

"Ta čísla jsou skutečně skvělá a je třeba jich využít ke strukturálním reformám a snižování nezaměstnanosti," dodal předseda ODS Mirek Topolánek.

Můžeme si od toho slibovat, že má Česko našlápnuto k tomu, aby brzy dohnalo v ekonomické síle průměr Evropské unie?

Ekonomové to vidí nadějně, zároveň ale dodávají, že není nad čím jásat.

"Přesný rok je těžké odhadnout, ale dříve než za deset let na průměru Evropské unie nebudeme," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. Podle něj se celoroční růst HDP lehce přehoupne přes šest procent a příští rok to bude mírně pomalejší, tedy pět procent.

Podobně to vidí i Vladimír Pikora z Next Finance. Letošní rok podle něj ekonomika uzavře s rekordním skokem vpřed, konkrétně posílí o 6,7 procenta. Nyní je z jeho hlediska na vrcholu a bude postupně zpomalovat.

"Není důležité, kdy doženeme průměr EU. Nemůžeme se poravnávat s ekonomikami jako jsou pobaltské státy, které sice vykazují vysoké růsty, ale jejich základ byl směšně malý. A navíc další rozšiřování Unie o chudé země průměr sníží a doženeme ho raz dva. Zvlášť pokud vstoupí i Turecko," míní Pikora.

Mnohem důležitější je podle něj se srovnávat s eurozónu, tedy nejbohatšími zeměmi. Tam se budeme přibližovat ještě několik desítek let.

"Je potřeba si totiž všimnout hlavně dlouhodobého trendu. Za deset let byla česká ekonomika schopna růst průměrně o tři procenta. Když to přepočítáme za poslední čtyři roky, tak se dostáváme k růstu čtyřprocentnímu. To je to, čeho je naše ekonomika schopna," tvrdí Pikora.

Ani rychlý růst ekonomiky ale neznamená, že se prudce zvedá životní úroveň. Podle odhadů ekonomů česko bohatne zhruba polovičním tempem, než roste HDP. Je to dáno dvěma faktory: jednak část růstu mizí v zahraničí, protože z něj profitují zahraniční investoři schopní na světové trhy vyvážet. Růstu bohatství pak brání i posilování koruny.

České domácnoti tak z rychlého růstu zase tolik nemají. Ukazuje to například růst spotřeby, který v prvním čtvrtletí jen lehce přesáhl tři procenta. Také nezaměstnanost, která je podle včerjších údajů pod osmi procenty, je na výkon ekonomiky vysoká.

 

Právě se děje

Další zprávy