Česká spořitelna snížila čistý zisk, Erste je ve ztrátě

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 30. 10. 2014 9:41
Provozní zisk činil 16,99 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 17,10 miliardy korun. Mateřská Erste je v předpokládané ztrátě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Pražák/Economia

Praha - Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, za tři čtvrtletí meziročně snížila konsolidovaný čistý zisk o 2,2 procenta na 11,23 miliardy korun.

Provozní zisk činil 16,99 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 17,10 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů ve čtvrtek zveřejnila banka.

Erste má problémy v Maďarsku

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 554 milionů eur (zhruba 15,4 miliardy Kč) po zisku 128 milionů eur před rokem. Čtvrtletní ztráta byla nicméně nižší, než předpokládali analytici, kteří ji podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 596 milionů eur.

Značka České spořitelny pro klienty z řad firem
Značka České spořitelny pro klienty z řad firem | Foto: ČS

Erste začátkem července varovala, že její aktivity v Maďarsku zasáhne snaha tamní vlády přenést na banky část ztrát, které Maďarům u devizových úvěrů přineslo oslabení domácí měny.

Dodala, že výsledky rumunské divize negativně ovlivní zvýšení rezerv související se snahou tamní centrální banky o omezení špatných úvěrů v bankovním systému.

Bankovní skupina očekává za celý rok 2014 ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur. Za první tři čtvrtletí letošního roku prodělala 1,48 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun). "Výsledky za prvních devět měsíců odpovídají prognózám, které jsme zveřejnili již v létě," uvedl šéf Erste Andreas Treichl.

ČS: Počet úvěrů stoupá

Česká spořitelna zaznamenala do konce září růst úvěrového portfolia o 2,4 procenta na 510,05 miliardy korun. Rostou ale i nové úvěry, například objem nových spotřebitelských úvěrů během se meziročně zvýšil o 2,9 procenta na 18,87 miliardy korun.

"Pozvolna se zlepšující ekonomická situace v České republice se odrazila na zvýšeném úvěrování domácností i podnikatelských subjektů a v kombinaci s důsledným řízením nákladů i na stabilizaci provozního zisku," uvedla spořitelna. Meziroční pokles čistého zisku je prý způsoben zejména ostatním provozním výsledkem.

"Růst úvěrů na bankovním trhu he rychlejší než růst ekonomiky a my se na podpoře hospodářského oživení výraznou měrou podílíme. I přes stále se zvyšující regulatorní požadavky jsme schopni uspokojovat rostoucí poptávku firem i domácností po financování jejich potřeb," řekl předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

 

Právě se děje

Další zprávy