Daně už zaplatíte i kartou. Nad polovinou ale visí otazník

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 10. 2014 6:18
Na potřebném snížení poplatku se zatím finanční správa dohodla jen se společností MasterCard. Nyní řeší, jak se postaví ke konkurenčním kartám Visa.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Daně už zaplatíte během příštího roku i kartou, plánuje finanční správa. Novinka se má objevit při vyplnění daňového přiznání na internetu, kromě toho také na vybraných finančních úřadech. Dva měsíce před začátkem roku 2015 ale není jasné, jestli půjde využít všechny platební karty, za jakých podmínek to bude a na kterých úřadech.

Na důležitém snížení poplatků, které jsou pro start takové služby klíčové, se totiž finanční správa dohodla jen s kartovou společností MasterCard. S konkurenční asociací Visa zatím dohodu nemá.

MasterCard vyšel finanční správě vstříc – podobně jako České poště, která se nyní na plošnou akceptaci karet také připravuje. Výrazně snížil takzvaný mezibankovní poplatek. Místo obvyklého zhruba procenta z transakce bude po státu požadovat fixní platbu v řádu jednotek korun za každou transakci.

Připlatí si stát, nebo lidé?

Ohledně karet s logem Visa se ale podobná dohoda zatím nerýsuje. Na změně poplatků by se podle šéfa české části Visa Marcela Gajdoše musela tato karetní asociace dohodnout s bankami, což je složité. Mezibankovní poplatky v Česku přitom podle něj zřejmě už v průběhu roku 2015 výrazně sníží chystaná směrnice Evropské unie, takže dělat nyní změnu by bylo zbytečné. "Pokud by ale stát chtěl jednat, jsme připraveni," říká Gajdoš.

K tomu, aby lidé mohli daně platit i kartami Visa, nicméně finanční správa dohodu s touto asociací nepotřebuje. Platby to ale zkomplikuje. Zjednodušeně řečeno na nich prodělá buď stát, nebo daňový poplatník. Krajní možností je pak umožnit platbu pouze kartami MasterCard, což je ale nepravděpodobné. V Česku je totiž aktivních zhruba pět milionů karet Visa a vydává je prioritně například největší banka co do počtu klientů – Česká spořitelna. Pro srovnání: Aktivních karet MasterCard je v Česku zhruba o půl milionu více.

Finanční správa nyní tedy reálně řeší dvě zbývající možnosti. Může si o zhruba procento snížit výnos z daní, které se lidi rozhodnou zaplatit kartou Visa, nebo si o tento poplatek může při platbě kartou Visa říci přímo lidem, podobně jako si příplatek za platbu kartou účtují někteří prodejci.

"Předpokládáme, že placení online kartou na internetových stránkách finanční správy bude možné počátkem roku 2015. Otázka poplatků za platbu kartou je prozatím v řešení," říká k tomu bez bližších podrobností mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Ministerstvo financí: Hotovost je drahá

Ministerstvo financí si chce novinkou ověřit, jestli mají lidé skutečně zájem platit kartou daně. V průzkumu společnosti MasterCard se tak vyjádřila zhruba třetina dotázaných. V elektronické podatelně na webu finanční správy přibude od roku 2015 po vyplnění daňového přiznání možnost zaplatit vypočtenou daň kartou online. "Takto budou moci platit jak fyzické, tak právnické osoby," doplňuje Petlachová.

Na zhruba pěti velkých finančních úřadech zároveň finanční správa příští rok podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové otestuje placení daní kartou na pokladnách. "Náklady na zavedení a zabezpečení hotovostních plateb jsou vysoké. Čím méně plateb v hotovosti na finančních úřadech, tím lépe," řekla k projektu na konferenci Budoucnost platebních karet Hornochová.

Které úřady to konkrétně budou, zatím finanční správa teprve řeší. Stejně tak zatím není jasné, kdy přesně to bude. "S testováním platebního kiosku na vybraném finančním úřadě bude započato až po upřesnění všech podmínek jeho provozu. Věříme, že se tak stane v první polovině příštího roku.

Platební karty by pak stát mohl částečně využít i při chystané elektronické evidenci tržeb, tedy jakési modernější varianty registračních pokladen, s cílem omezit daňové úniky (čtěte podrobnosti).

 

Právě se děje

Další zprávy