Benzín zlevnil, ale hurikán určí, co dál

dkl, ČTK
28. 8. 2006 15:00
Praha - Až o 30 haléřů se snížila cena benzínu v některých krajích v uplynulém týdnu. První hurikán sezóny Ernesto však rozkolísal ceny ropy. Uvnitř: CO HÝBE CENOU ROPY
Foto: Reuters

Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil v celé republice na průměrných 31,75 koruny za litr, což je o 16 haléřů méně než před sedmi dny. Cena nafty klesla o 11 haléřů na průměrných 29,96 korun. Tyto údaje dnes zveřejnila společnost CCS.

Největšího snížení se dočkal kraj Karlovarský, Moravskoslezský a Praha. Přesto cena benzínu v hlavním městě zůstává nejvyšší v republice. Motoristé se musí připravit na to, že za litr pohonné hmoty zaplatí v průměru 32,22 korun.

Nejlevněji jezdí řidiči v Olomouckém a Ústeckém kraji. Zde je k mání za 31,30 korun.

Infobox

Co ovlivňuje cenu barelu ropy:

  • Napjatá situace kolem iránského jaderného programu: Případné embargo může ovlivnit i dodávky ropy
  • Nejistá situace v Nigérii: Povstalci dříve zničili některá ropná zařízení a zajali pracovníky ropných společností
  • Výpadek ropných polí na Aljašce: Firma BP má potrubí ve špatném stavu, došlo tak k výpadku dodávek
  • Hurikány v Karibiku: Ty ohrožují mořské ropné vrty, čímž ohrožují i pravidelné dodávky

Nafta se po delší době znovu dostala pod třicet korun za litr, i když jen o čtyři haléře. Analytici pokles cen pohonných hmot předpokládali vzhledem k tomu, že cena ropy a ropných produktů vyjádřená v korunách klesla pod střednědobý průměr.

Ernesto je hádankou

Tak jako klesají ceny benzínu u čerpacích stanic, i ropa na světových trzích zlevňuje. Tentokrát však není cena ve vleku událostí v Africe, na Aljašce či na Blízkém východě, ale je ovlivněna hurikánem Ernesto, který nyní řádí v Karibiku.

Jde o první hurikán letošní sezóny, a tak na něj světové trhy reagují velmi citlivě. Přechodné snížení rychlosti Ernesta snížilo i cenu ropy, s jeho rostoucí rychlostí však cena zase stoupá.

Jakékoli novinky o Ernestovi však zavdávají příčinu k dalším pohybům. Pokud by se nakonec nevyhnul ropným polím v oblasti Mexického zálivu a znovu nabral na síle, ropa opustí "klidné přístavy" a znovu zamíří nad 72 dolarů za barel. Nyní se obchoduje těsně pod touto hranicí.

Foto: Reuters

Cena ropy je již nyní silně ovlivněna výpadkem produkce ropy z aljašských ropných polí Prudhoe Bay. Tam firma BP zanedbala běžnou údržbu svých ropovodů a důsledkem je výpadek 300 tisíc barelů denně.

Od počátku letošního roku se ceny ropy zvýšily o téměř dvacet procent. Dlouhodobě ji ovlivňuje spor o jaderný program v Íránu a nepokoje kolem těžby v Nigérii.

Stáhne ropa USA do recese?

Dnes vydaná studie americké asociace NABE, která sdružuje 195 předních amerických analytiků, říká, že pokud by cena ropy vystoupala k hodnotě 100 dolarů za barel, stáhlo by to americkou ekonomiku do recese.

"Zároveň však nepředpokládají, že by se na tuto hodnotu mohla ropa v dohledné době dostat," řekl Stuart Hoffman, prezident NABE a hlavní analytik společnosti PNC financial.

Neobávají se tak íránských varování, která se objevila v nedávné době. Iránští představitelé pohrozili světu, že pokud na jejich zemi uvalí sankce, vzroste cena ropy nad 200 dolarů.

Medián odhadů ceny ropy na příští léto je 75 dolarů za barel. Analytici také předpovídají, že naše závislost na ropě se v příštím desetiletí nezmenší. Za největší problém americké ekonomiky je nadále považován terorismus.

 

Právě se děje

Další zprávy