Čad vykázal naftařské giganty ze země

Dušan Klimeš
26. 8. 2006 21:30
N´Djamena - Čtyřiadvacet hodin dostaly společnosti Chevron a Petronas, aby opustily africkou zemi a uzavřely své továrny. Důvodem jsou nízke daně a zisky, které země získává.
Foto: Gazprom

Za tímto krokem, který dnes oznámil prezident Čadu, je touha místní vlády získat více peněz od západních společností, které zde těží ropu. Tyto zprávy dnes přinesla agentura Reuters.

"Do zítra musí zástupci Chevronu a Petronasu opustit Čad a zavřít své kanceláře," řekl prezident Čadu Idriss Deby.

Překvapivý vývoj tak nastává ve chvíli, kdy se Čad rozhodl vytvořit svoji vlastní ropnou společnost, která by se měla stát partnerem konsorcia naftařů, které vede největší společnost světa Exxon Mobil a ve kterém je i Chevron a Petronas.

Vnitrozemský stát Čad začal s těžbou ropy v roce 2003, produkuje 160 až 170 tisíc barelů denně, přesto většina lidí dál žije pod hranicí chudoby.

Prezident řekl, že vláda tento měsíc žádala zmiňované společnosti, aby splatily své daňové závazky, které jim vyplývají ze smluv.

"Bohužel vláda nedostala od těchto partnerů žádnou odpověď," dodal prezident Deby.

"Čad se musí zapojit do produkce ropy, aby získal pod kontrolu své bohatství," řekl.

Jenom půl miliardy

Podle dohody z roku 1988 ze zahraničním konsorciem má Čad daňové výnosy 12,5 procent z celkové produkce.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

"Přestože se ropa pohybuje kolem 70 dolarů za barel, Čad nemá dostatečné příjmy z této výhody," řekl prezident na setkání s ministry a zástupci politických stran.

Podle něj konsorcium vydělalo za poslední tři roky přes pět miliard dolarů při investicích ve výši tři miliardy dolarů. A Čad z toho měl "pouhých" 588 milionů dolarů, což místní vládě přijde málo.

Čad je podle organizace Transparency International nejzkorumpovanějším státem světa.

Petronas je 32 let stará ropná společnost, která patří státu Malajsie. V roce 2005 operovala s čistým ziskem téměř 10 miliard dolarů.

Firma Chevron je americkou ropnou společností. Její čistý zisk za minulý rok činil 14 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy