Babiš: Vláda by si měla zachovat kontrolu nad ropovody

ČTK ČTK
24. 4. 2014 22:43
Ministr financí je proti většímu propojení PKN Orlen a státních podniků Mero a Čepro.
Velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty společnosti Čepro v Loukově.
Velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty společnosti Čepro v Loukově. | Foto: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha/Skalica - Česká vláda by se neměla vzdávat kontroly nad strategicky důležitou infrastrukturou pro přepravu ropy a ropných produktů. Agentuře Reuters to řekl ministr financí Andrej Babiš na jednání české a slovenské vlády ve Skalici.

Polská společnost PKN Orlen, která je většinovým vlastníkem Unipetrolu kontrolujícího Českou rafinérskou, podle ministra navrhla spojení těchto svých aktivit v ČR se státními podniky pro přepravu ropy a ropných produktů Mero a Čepro. Babiš však tento plán nepodporuje.

Babiš rovněž uvedl, že se bude snažit dosáhnout s PKN dohody, která by zajistila dlouhodobý provoz závodů České rafinérské. Ta je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Státní distributor paliv Čepro provozuje v ČR produktovody o celkovém objemu 47 tisíc metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnost také provozuje po celé zemi síť 191 čerpacích stanic EuroOil. Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.

 

Právě se děje

Další zprávy