Unipetrol se dostal ze ztráty, ve čtvrtletí vydělal miliardu

čtk
24. 4. 2014 9:57
Tržby firmy se meziročně zvýšily o 16 procent na 28,8 miliardy korun. Na trhu se už prý začínají pozitivně projevovat legislativní opatření na omezení šedé zóny.
Logo Unipetrol.
Logo Unipetrol. | Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol vykázal v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 937 milionů korun, když loni za první tři měsíce roku hospodařil se ztrátou 148 milionů korun.

Tržby firmy se meziročně zvýšily o 16 procent na 28,8 miliardy korun. Ke zlepšení výsledků holdingu pomohly vyšší velkoobchodní i maloobchodní prodeje a slabší koruna. Naposledy měl Unipetrol čistý zisk ve třetím čtvrtletí 2012.

Výsledek je lepší, než odhadovali analytici. Pozitivně ho ovlivnilo zaúčtování zisku 1,186 miliardy korun z nákupu podílu v České rafinérské od společnosti Shell. Kupní cena 27,2 milionu dolarů (zhruba 540 milionů korun) totiž byla podle Unipetrolu výrazně nižší než reálná hodnota nabytých aktiv. Unipetrol zvýšil podíl v České rafinérské na 67,6 procenta na konci ledna, od Shellu převzal 16,3 procenta akcií. Převzetím zvýšil své rafinérské kapacity, což v prvním čtvrtletí výrazně přispělo k růstu tržeb.

Obrat k lepším časům

Petrochemický segment v prvních třech měsících roku vykázal nejlepší výsledek za posledních několik let, uvedl Unipetrol. "V petrochemickém segmentu se nám podařilo meziročně zvýšit prodeje o devět procent, což v kombinaci s vysokými maržemi vedlo k provoznímu zisku ve výši jedné miliardy korun. Na maloobchodním trhu se začínají pozitivně projevovat legislativní opatření na omezení šedé zóny," komentoval výsledky generální ředitel Unipetrolu Marek Switajewski.

V rafinérském segmentu se objem zpracované ropy v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 26 procent a využití rafinérských kapacit dosáhlo úrovně 83 procent. Prodejní objemy rafinérských produktů vzrostly meziročně o 24 procent, a to s ohledem na navýšení podílu ve společnosti Česká rafinérská a vyšší prodeje nafty z důvodu pozvolného oživování tuzemské ekonomiky a částečného omezení šedé zóny.

Koncem března podepsal Unipetrol se společností PKN Orlen, která je majitelem Unipetrolu, dodatek ke smlouvě na dodávky ropy, který zvyšuje měsíční dodávky ropy pro společnost Unipetrol RPA o 50 000 tun ropy Rebco. Dodatek je platný od 1. dubna 2014 do 30. června 2016 a Unipetrolu zajišťuje dodatečnou potřebu dodávek ropy ve spojitosti s vlastnickými právy ve společnosti Česká rafinérská.

Zisk PKN Orlen klesl

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Akcie Unipetrolu se obchodují na pražské burze.

Polská ropná a petrochemická společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, vytvořila v prvním čtvrtletí kvůli slabým ziskovým maržím rafinerií nižší zisk než před rokem. Přesto předčily očekávání.

Provozní zisk PKN klesl meziročně o čtvrtinu na 254 milionů zlotých (1,66 miliardy Kč). Analytici podle ankety agentury Reuters čekali v průměru výsledek pouze 108 milionů zlotých. Čistý zisk se propadl na 64 milionů zlotých, což byla necelá polovina loňského výsledku, analytici ale odhadovali nulový zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy