Autobusy z Česka krize zatím nepostihla, prodávají se

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 12. 2008 7:55
Autobusy zatím zákazníci kupují
Technolog Karosy David Salášek ukazuje vstřikovací jednotku na plyn převzatou z osobních vozidel, zdvojenou pro potřebu motoru autobusu.
Technolog Karosy David Salášek ukazuje vstřikovací jednotku na plyn převzatou z osobních vozidel, zdvojenou pro potřebu motoru autobusu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Více než dvěma tisícům lidí z automobilky Iveco ve Vysokém Mýtě začne v pondělí dvoutýdenní dovolená.

Na rozdíl od třítýdenní odstávky Škody Auto jde však o běžné vánoční prázdniny. "Kolem Vánoc máme celozávodní dovolenou každý rok. Vždycky se to nějak zaokrouhlí na celý týden," uvedl jeden ze zaměstnanců firmy. Někdejší Karosa totiž zatím nemusí mírnit důsledky finanční krize odstávkami.

Zákazníci nakupují

"Odezvy zákazníků jsou takové, že se jim zhoršuje přístup k financím. Mají větší problémy s financováním nákupu, ale nakupovat chtějí," uvedl generální ředitel Iveco Daniel Patka.

Autobusy, kterých letos ve Vysokém Mýtě vyrobili 3 020. Více než dva tisíce z nich putovaly na západ Evropy, především do Francie. Zákazníci z Česka a Slovenska jich letos koupili 440. Další putovaly například do Rumunska.

Meziročně se výroba autobusů v Ivecu zvýšila. Společnost investovala šest milionů eur do nové lakovny, která umožnila zrychlit výrobu. J

Jak bude vypadat vývoj v roce 2009 zatím nikdo neumí odhadnout. "Situace se mění každý týden. Musíme na ni pružně reagovat. Zda bude nutné propuštění zatím nelze říci. Žádné rozhodnutí jsme zatím nepřijali," dodal Patka.

Agenturní pracovníci půjdou první

V továrně pracuje 2 400 lidí, tři stovky z nich společnost přijala v letošním roce. Pokud se propuštění ukáže jako nutné, nejprve výrobu opustí agenturní zaměstnanci. Těch je v Ivecu 320. "Agenturními zaměstnanci se dá řešit pouze část problémů. Jak bude hospodářsky vypadat příští rok se vůbec nemůžeme dohadovat," řekl generální ředitel.

Společnost Karosa vznikla v roce 1948 znárodněním rodinné firmy Josefa Sodomky. První městské autobusy vyrobila v roce 1939. V současné době vlastní většinu akcií továrny ve Vysokém Mýtě společnosti Renault a Iveco. I nadále se v ní vyrábí autobusy městské, meziměstské, turistické i minibusy.

 

Právě se děje

Další zprávy