Drogové trendy v číslech: smrtící syntetické konopí je dražší, není však zakázané

Klára Čeperová
29. 9. 2018 7:17
Nové omamné látky, které zatím nejsou na seznamu návykových látek a jejich držení tak není nezákonné, v tuzemsku někdy vyzkoušelo 0,7 procent obyvatel. Jednou z takových látek je také syntetické konopí, kterým se na Ostravsku otrávilo 23 lidí, z nichž dva zemřeli. Podívejte se, co to vlastně syntetické kanabionidy jsou a proč se je pašerákům vyplatí do české "konopné velmoci" vozit.
Foto: Reuters

Syntetické konopí je dražší než marihuana

  • Gram syntetického konopí stojí na internetu průměrně 300 korun. Stejné množství marihuany si uživatel pořídí o sto korun levněji, záleží kolik účinné látky THC vzorek obsahuje. Po finanční ani zdravotní stránce se tak "umělá" forma nevyplatí.
  • "Motivací je to, že nové drogy ještě nejsou na seznamu návykových látek, tudíž než se na seznam dostanou, stihnou je zájemci užívat ještě nějakou dobu beztrestně," říká protidrogová mluvčí Povolná.
  • Cenu drogy určuje podle vedoucího psychologa Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In Ivana Doudy obecně především poptávka a bohatství společnosti. Ceny v různých regionech Česka se však podle něj příliš neliší.
 

Právě se děje

Další zprávy