Tradičně, nebo rychle? Sníh se dá odklízet různě

Andrea Berniová
18. 12. 2013 14:00
Sníh můžete odklízet hrablem, ale práce s frézou je rychlejší a snadnější
Jak si poradit se sněhem kolem domu?
Jak si poradit se sněhem kolem domu? | Foto: Pavel Tomášek

Už před příchodem sněhové nadílky je dobré přemýšlet, jak si s ní poradit. Především majitelé rodinných domů budou pravděpodobně odklízet sníh z příjezdové cesty, ze dvora či prostoru před garáží. Případně bude nutné vytvořit ve vrstvě sněhu cestu od branky ke vchodovým dveřím.

Vrstvy sněhu odklidíte pomocí hrabla

Existuje několik možností, jak se vypořádat s odklízením sněhu. I tradiční hrablo na sníh může mít různé podoby a funkce.

Připomíná větší lopatu, ale jeho tvar je přizpůsoben k tomu, aby se s ním dal sníh dobře prohrnovat. Jednotlivé typy hrabel se liší svou výškou, záběrem, ale i materiálem (může to být plast, nebo třeba hliník) a samozřejmě kvalitou. Hrablo může mít dokonce kolečka, která usnadňují manipulaci. Pro prohrnutí úzké cesty stačí hrablo s menším záběrem. Při odklízení sněhu z rozsáhlejší plochy to ale půjde rychleji se širším hrablem.

Sněhová fréza úklid sněhu zjednoduší

Odklízení sněhu hrablem ale může být namáhavé. Snadněji si se sněhem poradí sněhová fréza.

Může připomínat sekačku na trávu a práce s ní je podobná. Tak jako hrabla, i frézy se liší šířkou záběru, ale také výkonem motoru či maximálním pracovním výkonem, tedy počtem metrů krychlových sněhu, s nímž si dokážou během jedné hodiny poradit.

Fréza nabírá sníh pomocí rotujících lopatek. Sníh odklidí a pomocí komínu ho odhazuje stranou - někam, kde nebude překážet. Směr i vzdálenost odhozu lze většinou regulovat. Odklízení sněhu pomocí frézy je rychlejší a mnohem méně namáhavé než s hrablem. Ceny fréz se pohybují v širokém rozpětí. Nejlevnější elektrická fréza stojí méně než dva tisíce korun.

Jak silnou frézu potřebujete?

Frézy mohou být jednostupňové či dvoustupňové. Ty dvoustupňové se hodí do extrémnějších podmínek. Jednostupňová si snadno poradí s úklidem sypkého sněhu z příjezdové cesty a terasy či s vytvářením cestiček ve sněhu. Není ale vhodná pro nezpevněný povrch, třeba štěrk. Je také určena spíše pro časté uklízení čerstvého sněhu. Na udusaný či zledovatělý sníh se více hodí dvoustupňová fréza.

Odklízením sněhu se také zabývají různé firmy, které kromě úklidu sněhu zajistí i jeho odvoz. Dále nabízejí třeba i posypové práce či odstranění rampouchů či sněhu ze střechy.

 

Právě se děje

Další zprávy