Dům jako stavebnice: Spojit pár částí a je hotovo

Andrea Berniová
11. 6. 2013 11:00
Při stavbě montovaného domu se předem vyrobené díly spojí na základové desce
Dům může být kompletně dokončen během několika měsíců
Dům může být kompletně dokončen během několika měsíců | Foto: CPI Group

Stavba domu bývá finančně i časově náročná. Není to ale pravidlem. Montovaný dům se dá postavit rychle a může být i úsporný. I přes své výhody u nás ale zatím není tento typ staveb příliš rozšířený.

Dům se dá poskládat z jednotlivých dílů

Zděné domy, to je léty prověřená tradice. Montované domy je ale předčí rychlostí a jednoduchostí výstavby. Může se zdát, že domy poskládané z jednotlivých deskových dílů nezajistí dostatečnou akustickou a tepelnou izolaci. Záleží na tloušťce jednotlivých panelů, tedy na mohutnosti konstrukce domu. Silnější stěny logicky propustí méně hluku a chladu. Izolace domu se pak zdokonalí díky zateplení obvodových stěn.

Montovaná dřevostavba či betonové panely

Z jakého materiálu jsou vyrobené panely pro montované domy? Existují dva typy konstrukcí. Prvním typem je konstrukce na bázi dřeva. Jde o lehký materiál a jeho smontováním vznikne dřevostavba. Jednotlivé díly, tedy stěny stavby, se zhotovují předem a na stavební pozemek se přivezou již upravené do potřebných rozměrů. Pomocí jeřábu se pak dům postaví na základovou desku.

Konstrukce ale také může být na bázi betonu. V tomto případě jde o železobetonové panely. Mohou vzbuzovat větší důvěru v izolační vlastnosti stavby než je tomu u montovaných dřevostaveb. Nevýhodou domu montovaného z železobetonových panelů je to, že oproti dřevostavbě je jeho instalace náročnější.

U stěn montovaného domu se počítá s klasickou povrchovou úpravou, tedy s omítkou, s nátěry i s fasádou. Některé firmy nabízejí různé typy montovaných domů několika velikostí a vzhledů. Je tedy možné vybrat si z nabízených modelů, ale také se dohodnout na stavbě montovaného domu na míru.

 

Právě se děje

Další zprávy