Palanda: Pomocník při nedostatku místa, ale nejen to

Andrea Berniová
10. 5. 2013 10:10
Palanda nebo patrová postel pomůže při nedostatku prostoru v interiéru
Palanda nebo patrová postel ušetří prostor v bytě
Palanda nebo patrová postel ušetří prostor v bytě | Foto: Domov / Ivan Bárta

Když dětský pokoj nenabízí příliš prostoru a přesto musí stačit dvěma dětem, může být ideálním řešením palanda. Právě postele zabírají v pokojích často hodně místa a díky palandě se tak ušetří prostor, který by jinak zabrala druhá postel.

Palanda může být ze dřeva, ale i z kovu. Na výběr je mnoho modelů. Mohou být rozkládací - dají se tedy v případě potřeby rozdělit na dvě samostatné postele.

Palandy se dají vyrobit i na míru, mohou být rohové i klasické, mohou nabízet dvě lůžka, anebo dokonce tři - to když má spodní postel dvojnásobné rozměry. Žebřík vedoucí na horní lůžko bývá ve svislé poloze, anebo má určitý sklon.

Dolů z palandy dítě nemusí vždy slézat po žebříku, může použít třeba klouzačku, která se k palandě dá připevnit. Alternativou ke klasickému žebříku může být provazový, anebo dětská „lezecká stěna".

Pozor, aby dítě nespadlo

Palanda by měla být pevná a stabilní. Někdy je lepší ji pro jistotu připevnit ke stěně. Je důležité vysvětlit dětem, že na horní posteli palandy se musejí pohybovat opatrně, aby nespadly.

Zábradlí nebo jiná zábrana na horní posteli je samozřejmě nezbytná. Má ala především zajistit, aby dítě z postele nespadlo ve spánku. Pádům v zápalu hry nemusí zabránit.

Patrová postel nejen do dětského pokoje

Nedostatek prostoru v dětském pokoji v případě jedináčka může vyřešit patrová postel. Je umístěna vysoko nad podlahou a pod ní se tak dají naskládat například skříňky. Vznikne více místa na hraní a další aktivity.

Patrové postele ale nejsou používané jen v dětských pokojích - v manželské variantě mohou ušetřit prostor i v malém bytě, kde bydlí jen dospělí.

 

Právě se děje

Další zprávy