Nový vysavač: bude robotický, centrální či klasický?

Andrea Berniová
21. 12. 2012 16:20
Zvažte, co od vysavače očekáváte a rozhodujte se podle toho. Jaké výhody nabízejí různé typy vysavačů?
Budete vysávat sami, nebo se spolehnete na robotický vysavač?
Budete vysávat sami, nebo se spolehnete na robotický vysavač? | Foto: Aktuálně.cz

Chystáte se kupovat nový vysavač? Pak nejprve přemýšlejte o tom, který typ by pro vás byl nejvhodnější. Chcete vysávat sami, nebo to za vás má udělat robot?

Vlastně ani nemusíte sami vysávat

Robotický vysavač jen postavíte do místnosti, kterou má uklidit, stisknete jedno tlačítko a on už se o všechno postará. A když vysávání dokončí, upozorní vás na to. Můžete ho tak přenést do jiné místnosti. Jinak nemusíte dělat nic - jen vysavač po dokončení úklidu vyčistit od prachu či vlasů.

Vysavače, které uklízejí za vás, jsou bezdrátové - mají v sobě baterii, která se vždy dobije na jejich vlastní základně. Můžete nastavit příslušnou hodinu, kdy má vysavač sám začít s úklidem. Přijdete tak do již uklizeného bytu.

Pokud raději vysáváte podlahu sami, máte dvě možnosti: klasický nebo centrální vysavač. Nevýhodou klasického vysavače je, že ho musíte tahat stále za sebou, někdy pak naráží do stěn a nábytku. Také je nutné ho vynášet po schodech.

Co umí centrální vysavač?

Centrální vysavač je jiný. Vidíte jen jeho hadici, která ústí do zdi. Nečistoty se hromadí v sací jednotce, která je umístěna mimo dům (třeba v garáži). Nemusíte tak za sebou tahat žádný přístroj, manipulujete jen s hadicí, kterou připojíte do vysavačové zásuvky ve zdi. Takovou zásuvku můžete mít třeba v každé místnosti. Výhodou centrálního vysavače je také jeho nehlučnost.

Vybírejte podle výkonu i funkcí

Pokud už jste si vybrali typ vysavače, stále nemáte vyhráno. Ještě si musíte zvolit z různých modelů. Například některé robotické vysavače nabízejí širokou škálu funkcí - podle toho se také odvíjí jejich cena. U klasických vysavačů se zaměřte na výkon, také na spotřebu elektrické energie, snadnost manipulace a hlučnost.

 

Právě se děje

Další zprávy