Kuchyňský ostrůvek? Tajný recept na úložné prostory

Andrea Berniová
23. 4. 2013 17:00
Rozšíření kuchyňské desky, varné a mycí centrum, barový pult. To vše může být kuchyňský ostrůvek
Kuchyňský ostrůvek může plnit mnoho funkcí
Kuchyňský ostrůvek může plnit mnoho funkcí | Foto: YIT Stavo

Pokud není v kuchyni dostatek úložných prostor, anebo kuchyňská deska nabízí málo místa, může být řešením kuchyňský ostrůvek.

Hodí se hlavně do větších kuchyní. Kolem ostrůvku by totiž mělo být dost prostoru k pohybu, tedy alespoň 90 centimetrů. Jinak by například vaření ve dvou mohlo být dost nepohodlné.

Díky kuchyňskému ostrůvku vznikne větší plocha pro přípravu jídla či odkládací plocha. Půjde tak vlastně o další část kuchyňské desky. Někdy bývá právě do ostrůvku zabudován dřez, ale třeba i vestavná myčka nádobí, mikrovlnná trouba či sporák.

Nad ním ale nesmí chybět digestoř. Právě designové digestoře určené k umístění do středu místnosti mohou celou kuchyni ozvláštnit. Není přece nutné digestoř schovávat do rohu místnosti.

Vaření a mytí nádobí

Pokud máte v úmyslu vytvořit z ostrůvku hlavní mycí a varnou zónu, nevyhnete se stavebním úpravám. Do ostrůvku je totiž potřeba zavést vodu, odpad a elektřinu či plyn.

Nezbytné je také dostatečné osvětlení nad ostrůvkem. Proto je lepší o ostrůvku a celkovém rozvržení kuchyně přemýšlet ještě před stavbou domu či před jeho rekonstrukcí. Je lepší nechat si ke kuchyni na míru vyrobit rovnou i ostrůvek ve stejném stylu.

Když se majitel domu rozhodne pro ostrůvek až několik let po rekonstrukci kuchyně, nemusí být snadné najít někoho, kdo vyrobí ostrůvek stejného dekoru a stylu jako zbytek kuchyně.

Více úložných prostor

Ostrůvek také může nabídnout více prostoru k ukládání nádobí či potravin. Pod kuchyňskou desku se dají namontovat police a také dvířka, takže vzniknou další skříňky, anebo zásuvky. Součástí ostrůvku může být i barový pult - stačí si vybrat ostrůvek s vyvýšenou částí a dokoupit barové stoličky.

Existují také mobilní kuchyňské ostrůvky. Díky kolečkům je snadné je přesunout do jiné místnosti, když v kuchyni překážejí.
 

 

Právě se děje

Další zprávy