Klasický, centrální či robotický? Jak vybírat vysavač

Andrea Berniová
4. 4. 2013 12:00
Klasický, robotický či centrální vysavač? Každý typ vysavače přináší své výhody a nevýhody
Jaký vysavač vybrat? Robotický, centrální či klasický?
Jaký vysavač vybrat? Robotický, centrální či klasický? | Foto: Aktuálně.cz

Při nákupu nového vysavače je z čeho vybírat. Na trhu jsou vysavače rozmanitých barev a tvarů s různým výkonem. Existuje ale několik základních typů vysavačů, které se od sebe zásadně liší.

Klasický vysavač je stále nejpoužívanější, i když má své nevýhody. Není například pohodlné ho tahat za sebou po celém domě, nebo ho vynášet do schodů.

Výměna sáčku s prachem také není příliš hygienická, protože se část prachu může rozvířit zpět do interiéru.

Vlastně jen hadice

To se nestane u centrálního vysavače. Jeho sací jednotka, ve které se nečistoty shromažďují, je totiž umístěna mimo dům - například v garáži. Díky tomu není centrální vysavač hlučný.

Není ani nutné tahat za sebou těžký přístroj - viditelnou částí centrálního vysavače je vlastně jen hadice, která se připojuje do stěny, do tak zvané vysavačové zásuvky. K dispozici je i teleskopická tyč a různé nástavce.

Centrální vysavač ale ke svému fungování potřebuje speciální potrubí. Proto je nejlepší o jeho pořízení uvažovat už při stavbě či rekonstrukci domu.

Uklízí sám

Pro ty, kdo nemají na uklízení moc času, nebo je vysávání zkrátka nebaví, je tu robotický vysavač. Dnes nejde o takový luxus jako dříve, už se dá koupit levněji. Robotický vysavač si s úklidem podlahy poradí sám.

Stačí ho položit na zem a zapnout. Pomocí sběrných kartáčů zbaví podlahu prachu a díky rotačním kartáčům vymete nečistoty i z koutů.

Robotický vysavač pracuje bezdrátově - má v sobě baterii, která se pravidelně dobíjí na základně připojené do elektrické sítě. Tento typ vysavače může uklízet i v nepřítomnosti jeho majitelů - stačí na vysavači nastavit čas, kdy má úklid začít.

 

Právě se děje

Další zprávy