Inteligentní dům: Zhasnete mobilem, zatopíte tabletem

Andrea Berniová
21. 12. 2013 11:00
Zhasínejte světla, zapínejte topení i klimatizaci a ovládejte spotřebiče. To vše pomocí telefonu či tabletu
Nad inteligentním domem můžete mít neustále přehled
Nad inteligentním domem můžete mít neustále přehled | Foto: Thinkstock

Kromě klasických rodinných domů, jak je známe, existují také inteligentní domy. Dá se říct, že účelem inteligentního domu je usnadnit svému majiteli život a ušetřit čas.

Třeba pomocí telefonu či tabletu lze ovládat v podstatě cokoli v domě - zhasnout či rozsvítit světla i na dálku, vypnout či zapnout topení, ovládat elektrické spotřebiče.

Vytvořit z obyčejného domu inteligentní dům, to nemusí být tak finančně nedostupné řešení, jak se zdá. Pro začátek je možné ovládat na dálku třeba jen osvětlení. Když se takové řešení osvědčí, dají se další funkce (jako ovládání vytápění, klimatizace, spotřebičů či zabezpečení domu) doplňovat postupně.

Zapněte topení, než přijedete domů

Inteligentní může být ovládání topení. Díky telefonu, počítači či tabletu můžeme například začít dům vytápět či klimatizovat hodinu před tím, než dorazíme domů. Pokud naopak při ochodu zapomeneme topení vypnout, můžeme to snadno udělat cestou do práce.

Vytápění se ovládá pomocí speciální aplikace určené právě pro tablety a chytré telefony. Údaje o průběhu vytápění se dokonce dají zpětně sledovat, což umožní kontrolovat efektivitu a úspornost vytápění.

Další součástí systému je inteligentní osvětlení. Světlo je možné ovládat na dálku pomocí telefonu či tabletu, stejně jako je tomu u vytápění. Navíc se dá snadno měnit i sytost a barva osvětlení. Dají se využívat různé automatické programy, nebo můžeme zhasnout ve všech místnostech najednou.

Kromě klasického vypínače a dálkového ovládání přibude ještě možnost nastavení časovače či aktivace světel prostřednictvím pohybového senzoru. Také venkovní osvětlení se dá ovládat na dálku. Je tak možné rozsvítit světlo na příjezdové cestě, ještě než k ní přijedeme.

Vytáhněte rolety prostřednictvím mobilu

Na dálku můžeme ovládat i stínění, tedy rolety, markýzy a žaluzie. Je možné například vytáhnout všechny rolety najednou. Pohyb stínicí techniky se také umí řídit denní dobou či počasím.

Inteligentní dům nabízí také lepší ovládaní zabezpečovacího systému. Pokud je zaznamenán nevítaný návštěvník, mohou se v celém domě rozsvítit či rozblikat světla a zároveň přijde majiteli domu SMS upozorněním. Další možností je nepřetržité sledování místností v domě prostřednictvím kamer.

Majitel inteligentního domu ho může mít neustále pod kontrolou. Vždy ví, co se v něm děje a může rychle a na dálku reagovat.

 

Právě se děje

Další zprávy