Máte doma žaluzie? Nabízejí stín, ale i soukromí

Andrea Berniová
9. 10. 2012 10:23
Sluneční světlo ani záře z pouliční lampy vás už nebudou budit. A sousedé k vám neuvidí
S žaluziemi k vám sousedé neuvidí
S žaluziemi k vám sousedé neuvidí | Foto: Aktuálně.cz

Opírají se každé ráno do vašich oken sluneční paprsky a budí vás i o víkendu dříve, než byste chtěli? Nebo vám celou noc svítí do okna pouliční osvětlení a vy nemůžete spát? Možná vám vadí, že světla každého projíždějícího auta se odrážejí na stropě. Řešení je jednoduché: pořiďte si stínění do oken, třeba žaluzie.

Žaluzie vám zajistí více stínu

Obzvlášť v létě jsou žaluzie vítaným stíněním. Do interiéru nepropustí tolik slunečního světla a tedy ani tepla. Nebudete se doma cítit jako v sauně. Hlavně v oknech bytů na sídlištích plní žaluzie další důležitou funkci, a tou je ochrana soukromí. Pokud je k vám vidět z bytu v protějším bytovém domě, není nic jednoduššího, než pořídit si žaluzie.

Jako ochránci soukromí se hodí i do oken, která vedou na ulici a jsou v přízemí rodinných domů. Podobně poslouží i rolety, anebo závěsy. Ty se však hodí jen do některých typů interiérů.

Chcete dřevěné, nebo hliníkové žaluzie?

Jaké druhy žaluzií seženete? Asi nejběžnější jsou ty hliníkové. Nejsou náročné na údržbu, ani drahé. Najdete je asi v naprosté většině oken. To, že jsou hliníkové, ale neznamená, že musejí být jen stříbrné. Seženete třeba i zelené, růžové či žluté. I žaluzie tak mohou ladit s vaším interiérem.

Méně běžné jsou pak dřevěné žaluzie. Mohou vypadat opravdu luxusně - obzvlášť pokud si v interiéru potrpíte spíše na přírodní materiály. Jen pozor, aby druh dřeva žaluzií ladil s dalšími dřevěnými prvky v místnostech - s nábytkem, okenními rámy či podlahami.

Kromě vnitřních žaluzií existují i venkovní. Dají se ovládat třeba klikou, anebo elektropohonem. Pokud dáváte přednost stínění zvenčí, můžete také zkusit předokenní rolety.

 

Právě se děje

Další zprávy