Dlouhé zimní dny zpříjemní podlahové topení

TD
13. 12. 2011 14:02
Podlahové topení nabízí luxus, zároveň může ušetřit výdaje za energie

Topení umístěné v podlaze se pomalu z nedosažitelného luxusu stává běžným způsobem vytápění bytu. Má také hned několik výhod. Působí celoplošně a navíc teplo stoupá od země, takže promrzlé nohy budou s podlahovým topením tabu. Teplý vzduch se šíří rovnoměrně, což napomáhá i lidskému zdraví. V masovém užívání podlahového topení však stále brání poměrně vysoká pořizovací cena a náročná instalace, která může přinést i rozsáhlejší stavební práce.

Existují dva druhy podlahového topení, které lze běžně najít v rodinných domech a bytech. První typ vyhřívá podlahu díky teplé vodě, druhý potom za pomoci elektřiny.  Nejpoužívanější je u nás topení elektrické, stojí totiž méně. Používá se hlavně u menších místností jako nadstandardní přitápění. Nízkou pořizovací cenu vyváží dražší provoz.

Vodní topení je třeba napojit na plynový kotel, ve kterém se bude voda ohřívat, případně ho lze připojit i k vodním radiátorům. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí díky poměrně úspornému provozu, je ovšem třeba počítat s náročnější opravou v případě poruchy.

Základem pro efektivní fungování zabudovaného podlahového topení je kvalitní zateplení místnosti. Pokud okna dovnitř propouštějí studený vzduch, nebo není dostatečně odizolovaná podlaha pokoje, ztrácí podlahové topení na účinku. Energetická úspora podlahového topení se skrývá zejména ve faktu, že pokud se teplý vzduch šíří od podlahy, lépe prohřeje místnost a zamezí se tak zbytečnému přitápění.

 

Právě se děje

Další zprávy