Ruší vás hluk z ulice, nebo od sousedů? Izolujte

Andrea Berniová
24. 9. 2012 9:19
Hluk nepůsobí příznivě na vaše zdraví. Proto si ho nenechte líbit a postarejte se o akustickou izolaci svého domova
Zbavte se hluku u vás doma
Zbavte se hluku u vás doma | Foto: Ondřej Besperát

Vadí vám hluk z ulice? Nemůžete si doma pořádně odpočinout, protože vás ruší zvuky zvenčí, anebo ze sousedních bytů? Pak je potřeba dům či byt akusticky izolovat. Musíte postupovat důkladně.

Obzvlášť v bytových domech se totiž zvuky mohou nést celou konstrukcí. Je proto třeba odhlučnit všechny stěny, ale i podlahu a strop. Ať už vás ruší hluk od sousedů, anebo z rušné ulice, kterou máte pod okny, vše se dá vyřešit akustickou izolací.

Pokud hluk stále vnímáte a v noci kvůli němu nemůžete spát, měli byste jednat. Hluk totiž může škodit vašemu zdraví. Doma nemůžete relaxovat, bolí vás hlava a nedokážete se soustředit.

Od hluku vám pomůže zateplení

Dům odhlučníte, pokud ho zateplíte. Tepelná izolace totiž v tomto případě izoluje i akusticky. Navíc ušetříte peníze za vytápění. Hluk k vám ale proniká také okny a dveřmi. Pokud máte už starší okna, která příliš netěsní, vyměňte je za nová, třeba plastová.

Ta už zvuk tak snadno nepropustí, navíc opět udrží teplo v interiéru. Jestli to stále nestačí a máte pocit, že k vám hluk dál proniká přes okna, pořiďte si do nich venkovní neboli předokenní rolety. Ty pomohou od hluku, ale také mohou odradit zloděje, nebo mu alespoň ztížit přístup.

Nezapomeňte na dveře a strop

Nezapomeňte odhlučnit i vstup do bytu nebo domu - pořiďte si silné domovní dveře, které k vám nepustí tolik hluku. Obzvlášť na chodbách v bytových domech totiž může být rušno. Jestli jsou hluční i vaši spolubydlící, bude potřeba koupit také dobře izolující interiérové dveře.

Akusticky izolovat se samozřejmě dají i stěny a strop, ten třeba díky sádrokartonovým podhledům. Co se týče sousedů pod vámi, už je neuslyšíte, když si pořídíte dobře izolující podlahu. Třeba korkovou.

 

Právě se děje

Další zprávy