Česká biopotravina roku 2019: Nejlepší výrobky, které v sobě nepotřebují chemii

Ekonomika Ekonomika - za podpory: Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO
5. 9. 2019 6:00
Odborná porota vybrala v letošním osmnáctém ročníku soutěže Česká biopotravina roku vítěze hned v několika kategoriích. Jedná se například o biovíno, steaková biomasa či biopotraviny rostlinného původu.
Česká biopotravina roku 2019.
Česká biopotravina roku 2019. | Foto: PRO-BIO

Steaková masa

  • V nové kategorii Steaková biomasa vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od společnosti Mitrovský dvůr.

"Mitrovský dvůr zpracovává výhradně vlastní zvířata plemene Aberdeen Angus, chovaná na pastvinách Vysočiny. Nepoužíváme umělá hnojiva ani chemii do potravin, vše, co nám příroda umožní vypěstovat, vracíme zpět v podobě bez chemického hnojení a citlivým přístupem k půdě. Maso po porážce necháváme minimálně 14 dnů zrát v půlích, teprve poté bouráme a vakuujeme, některé partie necháváme dalších několik dnů stařit, abychom mohli nabídnout kvalitní stařené steaky. Výrobky děláme bez jakékoliv chemie, nepoužíváme žádné přídavné látky, jako jsou barviva, polyfosfáty, éčka. Nepoužíváme ani rychlosůl. Konzervace se u nás děje pouze sušením a uzením, abychom snížili obsah zbytkové vody v mase, anebo zavařováním v moderním autoklávu. Zkrátka děláme to tak, jak se má," říká Robert Zelený z Mitrovského dvora.

 

Právě se děje

Další zprávy