Méně vítězů, více poražených. S velkými hráči českého byznysu letos zatřásla pandemie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
27. 12. 2021 15:02
Chaos na trhu s elektřinou, ale také rozmach byznysu na internetu. I to byl rok 2021, už druhý v pořadí zasažený koronavirem. Oslovení analytici přitom dodávají, že efekt pandemie byl zásadní. Zatímco vítězové českého byznysu v anketě prořídli, poražených výrazně přibylo. Podívejte se, které tři největší růsty a pády nakonec experti pro Aktuálně.cz vybrali.
Majitel energetické skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík
Majitel energetické skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík | Foto: ČTK

Štěpán Křeček, analytik BH Securities

  • Analytik BH Securities Štěpán Křeček letos mezi poraženými českého byznysu vidí finanční gigant PPF. A to navzdory tomu, že mnozí jiní experti skupinu řadí naopak mezi vítěze - a to díky schválenému spojení bank Moneta a Air Bank. Dalším poraženým je podle podle něj pro rok 2021 Škoda Auto a také padlý dodavatel energií Bohemia Energy.

"Mezi poražené řadím skupinu PPF, která přišla o svého zakladatele. Petr Kellner byl vizionář a dokázal skvěle řešit byznysové problémy. Pro PPF byl nenahraditelný a jeho nečekaný odchod byl obrovskou ránou pro český byznys," argumentuje Křeček.

Kellner zahynul letos v březnu na Aljašce. Majoritním vlastníkem PPF byl až do své smrti, podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta. Vdova Renáta Kellnerová byla jmenována správcem pozůstalosti a zastupuje rodinu na jednáních řídicího výboru skupiny PPF. Skupina investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. V letošním pololetí vytvořila konsolidovaný a auditovaný čistý zisk 208 milionů eur (5,32 miliardy korun), zatímco o rok dříve vykázala ztrátu 384 eur milionů eur (9,83 miliardy korun).

Dalším poraženým je podle Křečka společnost Škoda Auto, která výrazně doplatila na složitost globálních dodavatelsko-odběratelských řetězců. "Problémy ve výrobě se odrazily i na prodejích a Škodovka bohužel přišla o své fenomenální výsledky z předchozích let," vysvětluje analytik.

V říjnu Škodě Auto klesl prodej v EU meziročně klesl o 28,6 procenta na 34 124 aut. Výrobu ve svých tuzemských závodech snížila o 8,7 procenta na 630 317 automobilů. V listopadu nicméně automobilka vyrobila 83 143 vozů, tedy meziročně o 9,8 procenta více.

"Na závěr kategorie poražených budu jmenovat osobu i firmu. Jde o Jiřího Písaříka a společnost Bohemia Energy. Statisíce českých domácností dodnes budí ze spaní jejich lehkovážné řízení rizik při obchodování s energiemi," zdůvodňuje svůj výběr Křeček.

 

Právě se děje

Další zprávy