Ani rekord nestačí. Apple doplácí na úspěch, akcie padají

Petr Kain
22. 7. 2015 16:32
Apple má za sebou nejlepší jarní čtvrtletí v historii firmy, investoři jsou přesto zklamaní.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Výsledky amerického technologického koncernu Apple dokazují, že Wall Street se jen tak nezavděčíte.

Apple má za sebou nejlepší jarní čtvrtletí v historii firmy. Nejhodnotnější firma světa ještě nikdy na jaře neprodala více iPhonů, nikdy nevydělala více (čistý zisk jí meziročně vylétl o 39 procent na 10,7 miliardy dolarů), a přesto investoři během několika minut srazili její tržní hodnotu o 40 miliard dolarů. Akcie Apple aktuálně oslabují o 5,4 procenta na cenu 123,7 dolaru za kus.

S nadsázkou se dá říct, že se Apple stal obětí vlastního úspěchu. Analytici byli zvyklí, že firma s nakousnutým jablkem ve znaku s železnou pravidelností překonávala jejich odhady výsledků. A tak jí nasadili takovou laťku, kterou nedokázala přeskočit.

Zklamáním se paradoxně i přes velký růst staly prodeje iPhonů, které jsou hlavním tahounem tržeb a ziskovosti firmy. Firma jich od dubna do června prodala 47,5 milionu. Analytici ale čekali, že si lidé koupí ještě o 1,5 milionu kusů víc.

Mírné zaostání za očekávaným odbytem vzbuzuje u investorů strach, že počet lidí toužících mít v kapse iPhone se pozvolna vyčerpává. Tyto obavy se ale snaží výkonný ředitel firmy Tim Cook dlouhodobě rozptylovat. "Odmítám přijmout tohle uvažování. Strop podle mě není zdaleka tak blízko," sdělil deníku The Wall Street Journal.

Další podrobnosti čtěte na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy