AAA Auto dostalo půlmilionovou pokutu kvůli reklamě na úvěr

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2014 10:15
Největší tuzemský autobazar v nabídkách spotřebitelského úvěru neuváděl reprezentativní příklad půjčky tak, jak vyžaduje zákon.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: AAA Auto

Praha – Půlmilionovou pokutu dostal od České obchodní inspekce největší tuzemský autobazar AAA Auto. Jeho pobočky v Hradci Králové a Pardubicích totiž v nabídkách spotřebitelského úvěru neuváděly reprezentativní příklad půjčky tak, jak vyžaduje zákon. Informuje o tom deník MF Dnes.

Hradecký autobazar pochybil také v inzerátu nabízejícím půjčku na auto v místním tisku. V jedné z pokutovaných reklamních nabídek například zcela chyběl údaj o ceně půjčky – ukazatel RPSN.

„Proběhlo odvolací řízení a rozhodnutí bylo potvrzeno, je pravomocné,“ potvrdil informaci MF Dnes šéf České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Pokutu má autobazar zaplatit nejpozději tento týden.

Nebylo to poprvé

Výši pokuty zdůvodnila inspekce mimo jiné tím, že se firma podobného jednání dopustila opakovaně, a že tedy předchozí sankce nemusely být dostatečně účinné. Podle mluvčí ČOI Jany Jelínkové dostal autobazar od různých regionálních inspektorátů za obdobné prohřešky již dříve tři pokuty - jednou deset a dvakrát po padesáti tisících korun.

Deník dodává, že společnost s výší sankce ani se závěry ČOI nesouhlasí. „V současné chvíli zvažujeme další právní kroky. Způsobů řešení situace je několik, zatím jsme se nerozhodli, zda a který využijeme,“ říká mluvčí AAA Auto Michal Häckl.

Jen administrativní pochybení

„Jednalo se pouze o individuální pochybení administrativního charakteru, které bylo na dané pobočce odstraněno ihned po kontrole. To potvrzuje i skutečnost, že jsme nebyli ČOI za obdobný problém pokutováni na žádné jiné pobočce,“ dodává mluvčí AAA Auto Michal Häckl k půlmilionovému trestu.

Když se MF Dnes dotázala na ony tři pokuty v minulosti, mluvčí napsal, že v minulosti byli pokutováni za jednání odlišné povahy. Na otázku, za co tedy tři zmíněné pokuty byly, už redakce nedostala konkrétní odpověď.

 

Právě se děje

Další zprávy